Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A tökéletes kuszkusz elkészítése: a köret, amit főzni sem kell

default user icon
MME
Vannak napok, amikor kevés idő jut a főzésre. Ez nem jelenti azt, hogy feltétlen vacak vagy hideg étel kerül a tányérunkra, ugyanis szerencsére léteznek valóban ötperces ételek. Az egyik fekete öves ötperces alapanyagunk a kuszkusz.

A kuszkusz nagyjából 15 éve vetette meg a lábát a konyháinkban, és azóta kitartóan küzd a figyelmünkért. A kuszkusz a keleti konyhák jolly jokere, és ha ügyesen bánunk vele, akkor a mi háztartásunkban is nélkülözhetetlen elemmé válik. Elkészítése nem is lehetne egyszerűbb, ízesítése, felhasználási köre pedig rendkívül széles.

Hogyan főzzünk kuszkuszt?

Sehogyan. A kuszkusz ugyanis nem igényel főzést, csupán arra van szükség, hogy az adott étel ízvilágának megfelelően forró vízzel, alaplével vagy épp tejjel öntsük fel, fedjük le, s néhány percet várjunk türelmesen. Persze ennél cseppet bonyolultabb a dolog, de az valóban nem mindegy, milyen mennyiségű forró folyadékot adunk hozzá. Általános szabály szerint az a helyes, ha ellepi és nem egész egy ujjnyit meghaladja a folyadék a tálba öntött kuszkusz mennyiségét. Sós vagy édes kuszkusz esetében is jó, ha egy darabka (2-3 dkg) vajat is ráteszünk, mielőtt felöntjük. Miután megszívta magát, csak át kell keverni, fűszerezni, és máris tálalható.

Kuszkuszalaprecept

Hozzávalók:

1 bögre víz (1 bögre = kb. 2,5 dl)
1 tk só
1 ek olívaolaj
1 bögre kuszkusz
1 ek vaj

Elkészítése:

A kuszkusz elkészítéséhez a vizet felforraljuk a sóval és az olívaolajjal. Beleöntjük a kuszkuszt, elkeverjük, és azonnal levesszük a tűzről (nem kell főzni). Lefedjük, és 5-7 percig pihentetjük.

Ezután levesszük a fedőt, egy villával átkeverjük, hozzákeverjük a vajat, majd további 5 percig pihentetjük ismét lefedve. Tálalhatjuk köretként így, vagy készíthetünk belőle salátát.

Nézzétek meg videón a kuszkusz alapreceptjének elkészítését…

és mutatunk egy mennyei salátát is.

Kuszkuszsaláta

Hozzávalók:

1 adag főtt kuszkusz (az alapreceptből)
1 szál újhagyma
1 paradicsom
fél kígyóuborka
1 csokor petrezselyem
fél citrom
1-2 ek olívaolaj

bors

Elkészítése:

A kuszkuszsalátához a főtt kuszkuszt összekeverjük a felkarikázott zöldhagymával, az apróra vágott paradicsommal és uborkával és a felaprított petrezselyemmel. Meglocsoljuk az olívaolajjal és a citrom levével, megsózzuk, megborsozzuk, összeforgatjuk és találjuk.

Nézzétek meg ezeket az isteni receptvideókat is:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss