Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Íme Magyarország legnagyobb kürtőskalácstortája

default user icon
MME
A 4. Kürtőskalács Fesztiválon 102 kürtőskalácsból felépült a több mint egy méter magas, hatszintes ország tortája.

Kígyózó sorok, szikrázó napsütés, még több kürtőskalács-készítő stand, kibővített Faszénen Sült Ételek Udvara és sok-sok fellépő várta hétvégén a 4. Kürtőskalács Fesztiválra látogatókat. A fesztivál szenzációjának tartott jótékonysági Nagy Közös Sütésen pedig 102 kürtőskalácsból felépült a több mint egy méter magas, hatszintes ország tortája.

„Nagyon örülünk, hogy ennyi lelkes csapat sütött egyszerre kürtőskalácsot szombat délelőtt a Vajdahunyad Váránál Kovács Lázár vezetésével, annak pedig még inkább, hogy elkészült az ország legkülönlegesebb, hat szintes tortája 102 kürtőskalácsból összetapasztva. A torta tetejére két nemzeti színű cukorba mártogatott finomság került, ami még látványosabbá tette a különleges építményt. Boldogok vagyunk, hogy idén a FODISZ-nak és a Szent László Kórház gyermek- intenzív osztályának ajándékozhattuk a megsütött erdélyi-magyar finomság és a nevezési díj egy részét” – kezdte András Tünde, a Fesztivál rendezvényigazgatója.

A sütőrudak mögött ismerős arcok is feltűntek, Dombóvári Vanda, a 2. Kürtőskalács Fesztivál házigazdája idén a Bake’n’Roll mögött bizonyította rátermettségét. A műsorvezetőnőt kisfia is erősítette, aki nagy kürtőskalács rajongó lett az évek alatt.

„Gergő egyszerűen nem tudja megunni a finomságot, ez lett a kedvence és nagy örömünkre ezen a fesztiválon a kürtőskalács minden formája megkóstolható. Még mindig ámulva nézem, hogy mennyi extra desszertkülönlegességet el lehet készíteni kürtőskalácsból, szenzációs az összes variáció a málnástól kezdve, a Kürtős Csapágyon át a Kürtős Mézesig. Nagyon jó érzés, hogy idén, mint csapattag vehettem részt a jótékonysági Nagy Közös Sütésen, így most teljesen mást adott a Fesztivál, mint két éve. Tetszett, hogy most is nagyon sokszínű csapat gyűlt össze, a kürtőskalács térkép és a kis medál pedig igazán kreatív ötlet volt” – mesél élményeiről Dombóvári Vanda.

Vanda mellett Balsai Móni színművésznő is kipróbálta, hogy milyen kürtőskalácsot sütni. Móni amilyen rutinosan mozog a konyhában, olyan profin állt a Bake’n’Roll mögött is. Ha lett volna legszebb kürtőskalács díj, azt biztos, hogy a színésznő kapta volna.

„Örülök, hogy itt lehettem és ezzel segítettem a beteg gyermekeknek, ez egy remek kezdeményezés és emellett egy nagyszerű szórakozás. Sosem sütöttem még kürtőskalácsot, de könnyebb volt, mint amire számítottam. Persze egyszerre sok mindenre kell figyelni ahhoz, hogy gyönyörű, aranybarna finomságok szülessenek, de úgy érzem, ahhoz képest, hogy először álltam a sütőrudak mögött, sikeresen teljesítettem a kihívást. Otthon sokat mozgok a konyhában és biztos vagyok benne, hogy most már a kürtőskalács is bekerül a receptjeim közé. Még nagyobb öröm, hogy laktózérzékenyként sem kell lemondanom az élvezetekről, mert a Fesztiválon tejmentes kürtőskalács is kapható” – mondja mosolyogva Balsai Móni.

„A csapatok profiként teljesítették a Nagy Közös Sütés kihívásait, szuper volt egy ilyen mozgalmas esemény aktív részese lenni. A kürtőskalács térkép, melyen mindenki megjelölhette, mely települést képviseli, nagyon színes képet festett, a különleges karamellel összetapasztott torta pedig igazi kuriózuma volt a jótékonysági eseménynek” – teszi hozzá a Fesztivál házigazdája, Kovács Lázár.

5 VILÁGBAJNOK MAGYAR KÉZMŰVES CSOKI, AMIT ISMERNED KELL! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss