Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kürtőskalács házilag

MME MME
5/5
90 perc
bonyolult
olcsó
Hozzávalók
  • Hozzávalók a tésztához:
  • 8 dkg Rama sütő margarin
  • 3 dkg élesztő
  • kb. 3 dl tej
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 50 dkg finomliszt (a fele Graham-liszt is lehet)
  • 2 tojás
  • 2 tojássárgája
  • csipetnyi só
  • A nyújtáshoz:
  • finomliszt
  • A fólia megkenéséhez:
  • Rama sütő margarin
  • A szóráshoz:
  • 8 evőkanál kristálycukor (lehet darált dióval
  • elkevert is)
  • A tepsi kikenéséhez:
  • Rama sütő margarin

Elkészítés

1.

Az élesztőt 1 dl langyos tejbe morzsoljuk, és egy kevés cukrot beleszórva 10 perc alatt fölfuttatjuk. Ezután a többi cukorral, a liszttel, a tojásokkal és a tojássárgájával, egy csipetnyi sóval, a maradék langyos tejet apránként hozzáadva 5-6 percig intenzíven dagasztjuk.

2.

Akkor jó a tészta, ha elválik az edény falától; az olvasztott margarint ekkor dolgozzuk bele. Langyos helyen, letakarva 50 percen át kelesztjük. Ezután meglisztezett gyúródeszkán finoman átgyúrjuk, kisujjnyi vastagságú téglalappá nyújtjuk, és kb. 3 cm széles szalagokra vágjuk.

3.

A fadorongot alufóliába burkoljuk – a fémet nem kell –, és margarinnal megkenjük. A tésztacsíkokat egyenként, csigavonalban, kis takarással a formára tekerjük. Vizes ecsettel megkenjük, majd kristálycukorba hempergetjük. Az sem baj, ha ezzel kicsit elnyomjuk a vonalakat.

4.

Margarinnal kikent tepsibe rakjuk, és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 fok, légkeveréses sütőben 165) 20–25 percig sütjük. Félidőben egyszer megfordítjuk, és olvasztott margarinnal megkenjük. (A kalácsokat állandóan forgatva, faszénparázs fölött is megsüthetjük, így készül az eredeti változata.) Amikor elkészült, a sütőfát függőlegesen tartva, ütögetve, lecsúsztatjuk róla a tésztát.

Ezek is érdekelhetnek

Friss