Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kürtőskalács a sütőből

90 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók 4 kalácshoz:
  • 25-30 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 1,5 evőkanál cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • 1,5 dl tej
  • 1 dkg élesztő
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 1 citrom reszelt héja
  • kókusz, fahéj, vaníliás cukor, darált dió... :)

Elkészítés

Elkészítés: A tejet meglangyosítjuk, elkeverünk benne fél evőkanál cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk. Közben kimérjük a lisztet, elkeverjük benne a sót és a cukrokat, közepébe fészket készítünk, beleütjük a tojást és a felfuttatott élesztőt, belereszeljük a citromhéjat. Mikor először sütöttem, elég volt a 25 dkg liszt, most viszont még 5 dkg-t hozzá kellett adnom, hogy szép sima legyen a tészta. Próbálgatni kell! Sima tésztává dagasztjuk, közben hozzáadunk 2,5 dkg olvasztott vajat is. Kb. 1 óra alatt duplájára kelesztjük.

A sütőt bekapcsoljuk a legmagasabb hőmérsékletre, grill fokozatra.

A tésztát fél cm vékonyra nyújtjuk, ujjnyi széles csíkokra felvágjuk, majd az olvasztott vajjal bekent sütőhengerre tekerjük úgy, hogy pici hézag maradjon a sorok között. Majd néhányszor a munkalapon meghengergetjük, így eltűnnek a hézagok, és egyenletes lesz a borítás. Lekenjük a tésztát olvasztott vajjal és megszórjuk kristálycukorral.

A sütőrácsot a sütő középső sínjére helyezzük, ráfektetjük a kalácsot. Mikor már elkezd barnulni rajta a cukor, fordítunk egyet rajta. Ezt addig csináljuk, míg egyenletesen meg nem sül. Vigyázat, itt pillanatokról van szó! Még forrón dióba/kókuszba/fahéjba/vaníliába forgatjuk, picit várunk, hogy hűljön, majd egy kakaó mellett megesszük.

Megjegyzés



További receptek és fotók a Mandula konyhai kalandjai blogban! >>> - mandulakonyha

Ezek is érdekelhetnek

Friss