Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kurkuma, a csodafűszer - így használd!

default user icon
MME
Eddig főleg gyulladáscsökkentő tulajdonságai kapcsán volt ismert, ám most itt az idő, hogy sütés-főzésben is a társad legyen.

Mi az a kurkuma?

Ezt az aranyszínű, általában őrölt formában kapható ételízesítőt sajnos keveset használjuk, pedig, mint látni fogod nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges is. Dél-Ázsiából származik, ahol indiai sáfrány néven is ismerik. A növény gyömbérre emlékeztető, sárga festékanyagot tartalmazó gyöktörzsét és gumóját használják fel fűszernek, először megfőzik, majd megszárítják, végül porrá őrlik. Leginkább önmagában vagy a curry fűszerkeverék összetevőjeként forgalmazzák. Néhány, különlegességeket is árusító piacon azonban megtalálható nyers, frissen szedett formában is.

Az egyik legjobb antioxidáns

1 tk kurkuma mindössze 9 kcal-t tartalmaz, az aranyszínű por azonban nemcsak a diétában szupersztár: a Nutrition and Cancer című amerikai szaklap tanulmánya szerint rendkívül magas arányban, 3,14 %-ban tartalmaz egy természetes eredetű aktív gyulladáscsökkentőt, a kurkumint. A magazin egyik szakértője, Maribeth Evezich dietetikus szerint azt is bizonyították, hogy ez a fűszer nemcsak a gyulladáscsökkentésben jeleskedik, hanem erős antioxidánsként és immunerősítőként is megállja a helyét. Nem elhanyagolhatóak továbbá az antibakteriális és a vírusölő tulajdonságai sem! Evezich ezért azt javasolja: érdemes akár kúraszerűen elfogyasztani napi 1 tk kurkumát, mert a fűszer jótékony hatást gyakorohat a szervezetre.

Tajvani tudósok ennél is tovább mentek: felfedezték, hogy a kurkuminnak erős artériatisztító hatása van: akik napi szinten fogyasztották, azoknak a vérében mindössze 12 hét alatt jelentősen csökkent a „rossz”, vagyis az LDL-koleszterin szintje.

Hogy tedd az étkezésed részévé?

Nem szeretnél minden nap 1 tk port bevenni? Akkor a legjobb, ha kreatívan beépíted az ételekbe: pirítás, grillezés, sütés vagy párolás előtt szórd meg vele a zöldségeket, a karfiol például Evezich szerint isteni vele. De teheted levesbe vagy a rizs, a krumpli, a tészta főzővizébe is. Kurkumaport adhatsz turmixokhoz és a frissen préselt gyümölcslevekhez is. A reggeli részeként ízesítheted vele a tojásrántottát vagy a pirított tofut.

Ahhoz, hogy maximálisan kihasználd e csodás fűszer előnyeit, főzés vagy sütés közben keverd el egészséges zsírokkal. Ezzel biztosítod, hogy az étel egyenletesen vegye magához a fűszer értékes kincseit. Ha pedig a kurkuma ízén szeretnél erősíteni, turbózd fel őrölt fekete borssal. Meglátod, milyen izgalmas, markáns ízvilág kerekedik ki a dologból!

7 OK, HOGY MIÉRT EGYÉL MINÉL TÖBB CÉKLÁT>>> 

3 NÖVÉNYI ITAL, AMIT MINDENKINEK MEG KÉNE KÓSTOLNIA>>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss