Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kupola a desszertes tányéron

Szeretem az ízek, a különböző alkotóelemek és a formák összhangját a konyhai kalandozások során. Különösen így van ez, ha olyan desszertet tálalok, amelynek már a készítése is játék, szinte olyan, mint egy makett felépítése.

Az építészetből ismert kupolaszerkezet például igazán egyszerűen és biztonságosan rekonstruálható egy jól átgondolt finomságban.

A csokoládés desszerteket ugyan elsősorban nem a színviláguk teszi ellenállhatatlanná, de viszonylag kézenfekvő megoldással a csokoládés héjszerkezethez társuló hófehér töltelék szemnek-szájnak egyaránt igen kívánatos konstrukcióvá varázsolható.

A tejszínes mascarponekrémmel töltött kupola valódi télbúcsúztató édesség, de akár ünnepi desszertként is derekasan helytáll.

A megalkotásához az ötletet valóban az épületeket koronázó kupola adta, a tervezés persze a konyhapulton alakult valódi örömteli játékká. A kivitelezési munka nagy részét a hűtőszekrény végezte el, a végső simítások pedig mindössze néhány percbe teltek.

A logisztika ugyan itt is szerepet játszik, csakúgy, mint az építkezések esetében, de itt csupán egy nappal kell előre gondolkodni: a rugalmas tésztacsíkok borította krémes desszertet érdemes egy éjszakán át pihentetni a frizsiderben.

Mascarponés kupola

Hozzávalók a 18 cm átmérőjű desszerthez:

A tésztához:
3 db közepes méretű egész tojás
5 dkg rétesliszt
3 dkg őrölt mandula
3 dkg cukrozatlan holland kakaópor
2 dkg puha vaj
7 ½ dkg porcukor + 1 evőkanál a kisült tésztalap meghintéséhez
2 evőkanál hideg víz
csipetnyi só

A töltelékhez:
50 dkg mascarpone
2 dl hideg habtejszín
10 dkg porcukor
1 teáskanál vanília-kivonat
1 csomag zselatin (vagy 4 lapzselatin)
1 evőkanál narancslikőr (elhagyható)
2 evőkanál szeletelt mandula

A tetejére:
1 ½ evőkanál cukrozatlan holland kakaópor
1 evőkanál átszitált porcukor
 
Elkészítés: A sütőt 175 fokra előmelegítem, egy nagy gáztepsit sütőpapírral bélelek. A tojásokat szétválasztom, a fehérjét csipetnyi sóval egy nagyobb keverőtálban kemény habbá verem. A tojások sárgáját 2 evőkanál vízzel és a cukorral egy másik tálban 4-5 perc alatt elektromos habverővel fehéredésig keverem, majd hozzáadom a vajat, mikor tökéletesen elkeveredett, fokozatosan belekanalazom előbb a mandulát, majd a kakaóport, végül a lisztet.
Hablapát segítségével határozott mozdulatokkal hozzákeverem a fehérjehabot, ügyelve arra, hogy ne törjön össze. A tésztát egyenletesen elosztom az előkészített tepsiben. 6-8 perc alatt vékony lappá sütöm.

Közben előkészítem a formát. Egy 18-20 cm átmérőjű félgömb alakú, mély üvegtálat frissen tartó fóliával kibélelek úgy, hogy legalább 10 cm-rel túllógjon a tál peremén.  Egy ív sütőpapírt a konyhai rácsra terítek, egy evőkanál porcukorral meghintem, erre borítom a tésztát, hűlni hagyom.

Közben elkészítem a krémet. Ehhez a hideg habtejszínt kemény habbá verem. A mascarponét egy másik tálban a vanília-kivonattal, cukorral és narancslikőrrel krémesre keverem. A zselatint a tasakon található előírásnak megfelelően 4 evőkanál hideg vízben elkeverem, kis edényben felmelegítem. A már nem tűzforró zselatint belekeverem a mascarponés krémbe, végül óvatosan beleforgatom a tejszínhabot.
 
A tésztát 1½ cm-es csíkokra vágom. Az előkészített kupolaformát kibélelem: középről indulva párhuzamosan rakosgatom szorosan egymás mellé a rugalmas tésztacsíkokat.

Ebbe kanalazom a krém harmadát, a maradék tésztacsíkokból néhányat ráhelyezek (ezek lesznek a „tartógerendák”), majd újabb krémréteg, néhány tésztacsík következik, végül az utolsó harmadot is egyenletesen elosztom a kupolában, a maradék tésztacsíkot X alakban ráhelyezem, megszórom mandulalapokkal.

A kilógó fóliaszélek segítségével összefogom a még üresen kikandikáló tésztaszéleket, az egész desszerten középen összecsavarom a fóliát. Egy közepes méretű lapostányért nehezékként ráhelyezek, és egy éjszakán át pihentetem a hűtőszekrényben.

Másnap a kakaóport a cukorral elkeverem.

A lapostányért eltávolítom, a fóliát kibontom. Egy tányért helyezek a tál aljára, erre borítom a már megszilárdult kupolát. A fóliát eltávolítom, az egészet az előkészített kakaóporral meghintem.

Mivel a puha tésztakupola alatt komoly krémes töltelék található, ennél súlyosabb bevonatot nem igényel.

Ezek is érdekelhetnek