hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Különös ételeket sütöttek egykor Halottak napján

default user icon
MME
Jól ismerjük már az amerikai Halloween hagyományait. Azt, hogy tökös pitét sütnek, cukorkákat osztogatnak a gyerekeknek és jelmezbe öltöznek. De mennyire emlékszünk olyan, a Hallottak napjához köthető magyar hagyományokhoz, melyeket ma már nem tartunk? Különös például, hogy miket főztek ezen a napon régen!

A Mindenszentek és Halottak napja közötti éjjel, a néphit szerint a holt lelkek miséztek a templomban. Mivel úgy vélték, hogy élő embernek nem tanácsos szellemmel találkozni és megzavarni őket, így ilyenkor a templomot az emberek kerülték.

Úgy vélték azonban, hogy Halottak napján a holtak és az élő egyfajta titkos közösséget alkotnak. A holtak lelke ilyenkor ismét haza látogat, akinek még élő rokonai gyakran megterítettek és kedvenc ételét készítettek el. Mások csak sót, kenyeret és vizet raktak ki az asztalra.

A székelyeknél is szokás volt, hogy külön sütöttek-főztek a holtaknak, ám az ételt nem otthon "szolgálták fel", hanem kivitték a temetőbe elosztogatni. Egyes források szerint Szegeden és környéként kalácsot sütöttek, amit szintén a temetőben osztottak szét. 

KÉTBALKEZESEK IS ELKEZDHETIK: 13 VILLÁMGYORS TÖKFARAGÁSI TIPP HALLOWEENRA 

BOSZI-UJJAK HALLOWEEN-PARTYRA 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss