Nem termesztjük, inkább megvesszük – 5 kincset érő zöldség, amelyek nagyobb figyelmet érdemelnének

default user icon
MME
A hagyományos zöldségeink mellett számos olyan is van, amelyek ugyanúgy megteremnének a kiskertünkben, mint például a sárgarépa vagy a karfiol, mégsem foglalkozunk a termesztésükkel. Pedig finomak, egészségesek és változatosabbá tehetnénk vele az étrendünket. Íme néhány különlegesség, amelyek ültetésével próbálkozhatunk!

Az, hogy egy zöldségnövény „különleges”, nem jelenti azt, hogy ne lehetne otthon termeszteni. Sőt, ezeket többnyire egyszerűbb és gazdaságosabb a kiskertekben termelni. Most öt igazán különleges, finom zöldséget hoztunk – ha van kedved és lehetőséged, még időben vagy, hogy már idén a saját banánuborkádat vagy okrádat fogyaszd.

  • Banánuborka (Cucumis flexuosus)

A banánuborkák termése 40-70 cm hosszú, mélyen barázdás, zöldessárga. Nevét enyhén görbült banánszerű alakjáról kapta. Az érett termések íze a sárgadinnyéhez hasonló, ezért dinnyeuborkának is nevezik. Zöld termései pedig uborkaként fogyaszthatók. Termesztése és felhasználási módja az uborkáéhoz hasonló.

  • Okra (Abelmoschus esculentus)

Az okra másik neve bámia. Ez egy melegkedvelő zöldségnövény, a mályvafélék családjából. Tavasszal érdemes palántát nevelni, majd május végén ezt kiültetni. A fiatal, pár napos tokterméseket fogyasztjuk, amíg azoknak a fala el nem kezd fásodni. Nyersen nem ehető, de kiváló savanyúság, ragu, sült zöldség készül belőle. Vannak zöld, de bordó termésű változatai is

  • Szarvas útifű (Plantago coronopus)

Gyors növekedésű, kellemes ízű, igénytelen salátanövény, leveleit egész évben gyűjthetjük. Magját elszórva őszre újabb generáció is fejlődik. A gyógynövényként is ismert széles-, és keskeny levelű útifüvek közeli rokona, de ennek levelei sokkal puhábbak – emiatt lett belőle zöldségnövény.

  • Egérdinnye (Melothria scabra)

Mexikói datolyauborkának is nevezik mérete és formája miatt. Egy-másfél métert nem meghaladó, vékony hajtású kúszónövény. Egres méretű termése önmagában is tetszetős, savanykás uborka ízű csemege, de savanyúságnak, salátának is elkészíthető.

  • Földicseresznye (Physalis edulis)

Április végétől május végéig vethető, mindenütt megél, ahol a paradicsom is. Vitaminokban gazdag bogyóit a csésze eltávolítása után a magokkal együtt nyersen eszik vagy befőttnek, lekvárnak, zselének, csatninak dolgozzák fel, illetve italokba teszik. Pudingok, gyümölcssaláták és jégkrémek nyersanyaga, cukorral vagy mézzel párolva pedig ízletes desszert, de csokiba mártva is érdemes megkóstolni.

Forrás: Agrárszektor 

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss