Elkészítés: A darált sertés- és marhahúst egy nagy tálban összedalgozzuk az apróra vágott mortadellával, majd hűtőbe tesszük.
A zsemlét kisebb darabkákra csipegetjük, tálba tesszük és a tejjel lelocsoljuk. Legalább 20 percig állni hagyjuk, majd alaposan kinyomkodjuk és felaprítjuk.
A hagymát megpucoljuk, finomra aprítjuk. A sárgarépát és a zellergumót meghámozzuk, kisebb kockákra vágjuk, majd egy konyhai aprítógépben tovább aprítjuk. A lecsepegtetett szárított paradicsomot és a petrezselyemleveleket is a géppel aprítjuk fel.
Egy serpenyőben felhevítünk 2 evőkanál olajat, benne a hagymát, sárgarépát és a zellergumót 5 percig pároljuk. Majd a petrezselymet és a szárított paradicsomot is hozzáadjuk, és újabb 2-3 percig dinsztelünk. Hagyjuk kissé kihűlni.
A sütőt bekapcsoljuk 200 fokra.
A beáztatott és kifacsart zsemlét, a zöldséges masszát, a tojást és a 2 tojás sárgáját a darált húshoz adjuk. Nagyvonalúan sózunk, borsozunk és paprikázunk. A húsmasszát legalább 5 percen át gyúrjuk, fontos, hogy a hozzávalókat alaposan összedolgozzuk. Hosszúkás cipót formázunk.
A fél deci olívaolajat a sütőtálba (pl. egy nagyobb, hosszúkás jénai) öntjük. A húscipót beletesszük, ha szükséges, még formázzuk. A fasírozottat a 200 fokra előmelegített sütő alulról számított második sínpárjába betolva 20 percig sütjük.
Közben a bort, a vizet, a babérlevelet, a szegfűszeget, kevés borsot, a megpucolt és kettévágott fokhagymát egy serpenyőben felforraljuk, és magas hőfokon 5 percig forrni hagyjuk. A 20 perc leteltével, a forró szószt a fasírozotthoz öntjük. A sütő hőmérsékletét 120 fokra csökkentjük, a hőfok visszaesése gyorsabban lezajlik, ha a sütő ajtaját 5 percre nyitva hagyjuk. A 120 fokos sütőben a fasírozottat 1,5 órán át sütjük.