Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Különleges epertorta

90 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A piskótához:
  • 10 tojás
  • 10 evőkanál víz
  • 20 evőkanál liszt
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 20 evőkanál cukor
  • A krémhez:
  • A főzött krémhez:
  • 2 dl tej
  • 2 csapott evőkanál liszt
  • 2 csapott evőkanál porcukor
  • 1 tojás sárgája
  • A vajkrémhez:
  • 50 dkg vaj
  • 50 dkg porcukor
  • eperkonzerv (lehet befőtt is)
  • piros ételszínező
  • Valamint:
  • tejszín
  • habfixáló
  • reszelt citromhéj
  • porcukor
  • pár szem eper
  • csokidara

Elkészítés

  1. Az epertorta elkészítéséhez vizespiskótát sütünk. Ehhez a tojás sárgáját és fehérjét különválasztjuk. A sárgájához hozzákeverjük a vizet, a lisztet, a sütőport, a cukrot, majd jól összedolgozzuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a tésztához keverjük.
  2. Három részre osztva egyenként kisütjük nagyméretű tortaformában. Ha esetleg kisebb vagy közepes a tortaforma, akkor lehet kevesebb mennyiséggel dolgozni, vagy 4 lapot sütni. Közepes hőmérsékleten (170 fok) kb. 25 perc alatt sül meg.
  3. Amíg sül a piskóta, a főzött krémhez a hozzávalókat lábasban felfőzzük, majd félrerakjuk hűlni. Közben néha megkavarjuk, hogy sima maradjon.
  4. A vajat a porcukorral habos és könnyű krémmé keverjük botmixerrel, majd megszínezzük 1 kávéskanál ételszínezővel. A főzött krémet és a vajkrémet összekeverjük, hozzáadjuk a lecsepegtetett és apróra vágott eperkonzervet. Az így elkészített epres krémet a piskótalapokra kenjük. Úgy osszuk el, hogy az utolsó, legfelső lapra is kerüljön az eperkrémből.
  5. Felverjük habverővel a tejszínt a cukorral, a reszelt citromhéjjal és a fixálóval (2 dl tejszínhez 1 tasak fixáló), és bevonjuk az oldalát, tetejét. (A tejszínhabot a végén meleg vízbe mártott késsel érdemes elsimítani óvatosan, hogy egyenletes és sima legyen, majd tortadíszítővel tovább díszíthetjük.)
  6. Végül eperszemeket rakunk rá, és csokidarával meghintjük a tetejét. (Lehet másként is díszíteni, csak ügyesség és fantázia kérdése.)

Ezek is érdekelhetnek

Friss