Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kezdődik a kullancsszezon – így bánj el a veszélyes vérszívókkal!

A tavasz nemcsak a virágoknak kedvez, hanem bizony a kullancsoknak is. Ilyenkor a legaktívabbak, ezért fontos, hogy felkészüljünk a támadásukra. Ijesztő, mikor észrevesszük, hogy kullancs mászik a bőrünkön, netán már belénk is fúródott. A pánikolás helyett ilyenkor inkább kövessük a szakember tanácsait!

1. Húzzuk ki!

A legfontosabb, amit lényeges betartanunk, hogy amint észrevesszük, hogy kullancsunk van, késlekedés nélkül, azonnal távolítsuk el! Bármelyik patikában vagy állatfelszerelési boltban beszerezhetjük az erre a célra kifejlesztett csipeszt, aminek nagy előnye, hogy amint ráfogunk vele a kullancsra, az rászorít, így bátran kihúzhatjuk. Azért kell minél előbb megszabadulnunk az apró élősködőtől, mert a különböző betegségek kialakulásában óriási jelentősége van annak, hogy mennyi időt tölt rajtunk, vagy inkább bennünk. Éppen ezért vigyünk magunkkal a kirándulásra is csipeszt, és amint észrevesszük magunkban az állatot, azonnal szedjük ki! – tanácsolja dr. Balaicza Erika belgyógyász főorvos a Fanny magazinban. 

 

2. Tegyük el!

Ha sikeresen kihúztuk a vérszívót, ne dobjuk el, hanem tegyük el egy papír zsebkendőbe vagy egy kis zacskóba. Ez azért fontos, hogy megvizsgáltathassuk, fertőzött-e az állat Lyme-kórral, a kullancs által terjesztett vírusos agyvelőgyulladással vagy más betegséggel. A gyógyszertárakban beszerezhető kullancsgyorsteszttel ezt mi magunk is bármikor megtehetjük.

3. Figyeljünk!

Bármilyen gyorsan szabadultunk meg a kullancstól, figyeljük a csípés helyét.
– Ha egy piros pontot látunk, körülötte halványabb piros, vándorló folttal, emellett nátha, szemgyulladás, fejfájás, állandó fáradtság lesz úrrá rajtunk, akkor ne késlekedjünk, azonnal menjünk orvoshoz! Ha időben elkezdjük az antibiotikumos kezelést, úgy akár minden gond nélkül megúszhatjuk. A kullancs okozta csípések alkalmával akár több kórokozó is bejuthat a véráramba, és később igen változatos tünetekkel járó betegségeket idézhetnek elő – hívja fel a figyelmet a doktornő.

 

Oszlassuk el a tévhiteket!

  • Kevesen tudják, de a kullancs által terjesztett kórokozókat más vérszívó rovarok is terjeszthetik, például szúnyogok, böglyök, bolhák vagy pókok.
  • A tipikus Lyme-folt megjelenése nélkül is lehetünk a Lyme-kórt okozó Borellia baktériummal vagy más kórokozóval fertőzöttek.
  • A kullancsok nagyjából egyharmada fertőzött, tehát ne bízzunk abban, hogy a miénk biztos nem az.
  • A kullancs nem megy át az állatokból az emberbe, mert amikor a kullancs gazdát talál, addig marad rajta, amíg tele nem szívja magát. Az utána kikelő lárvák azonban már veszélyt jelentenek az emberre is.
  • A kullancsok a magasabb páratartalmú helyeken érzik igazán otthon magukat, mint például az avarban és az aljnövényzettel benőtt részeken. Ezek kiváló vadászterületek számukra, ugyanis a tévhittel ellentétben nem másznak fára, és nem onnan ugranak a nyakunkba.
  • A kullancsok nemcsak az erdőkben várnak ránk, hanem a városban is, akár parkokban, zöldterületeken, strandokon, játszótereken. Mindenkire veszélyt jelentenek, gyerekekre, felnőttekre, kutyákra és macskákra is.
  • A kullancsoknak a fejlődéshez vérre van szükségük. Elég sokáig képesek várni ránk, akár egy évig életben maradnak anélkül, hogy bárkinek a vérét szívnák.
  • Ne alkalmazzunk házi praktikákat, tehát ne tegyünk a kullancsra krémet, olajat, ecetet vagy más csodaszert. A legbiztosabb módszer a kullancscsipesz használata. A kullancsot ne a testénél fogjuk meg, hanem közvetlenül ott, ahol a bőrünkkel érintkezik, és egyetlen határozott mozdulattal húzzuk ki. Ne tekergessük!
  • A kullancs a nyálmirigye segítségével tompítja a vérszívás közbeni válaszreakciónkat, hogy így hosszabb ideig tudjon észrevétlenül táplálkozni. A nyálmirigy felelős azért, hogy a kullancs által hordozott kórokozók, a veszélyes betegségeket terjesztő vírusok bejutnak a testünkbe.

Ezek is érdekelhetnek