Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Viszlát, kukta! Könnyebb és egyszerűbb a főzés slow cookerben

Még a tapasztalt háziasszonyokkal is előfordulhat, hogy túlfőzik vagy leégetik a finomságokat. Lassúfőző, azaz slow cooker használatával ilyen nem történhet, sőt, akár a rezsiszámlát is csökkenthetjük.

A slow cooker valójában egy elektromos fazék, amiben az étel „magától" elkészül, így nincs szükség arra, hogy órákig mellette álljunk, és folyamatosan kavargassuk az ételt. Mivel a főzés hosszú időn keresztül alacsony hőfokon történik, a hagyományos főzéssel ellentétben az értékes tápanyagok jelentős részét nem veszítjük el – írja cikkében a Fanny magazin. Dénes Júlia, a Tudatos Vásárlók Egyesületének szakértője mondja el, miért jó, ha lassúfőzőt használunk.

Nincs több odaégett étel

Egyszerűen elkészíthetünk pörköltet, gulyást, húsos ragut, leveseket, de akár száraz bab, lencse vagy csicseriborsóból készült ételekhez is nagy segítséget jelent. A módszer rendkívül egyszerű: egyszerűen csak fel kell szeletelni az összetevőket, ízesíteni, beletenni az edénybe, majd bekapcsolni a készüléket.

Több marad a kasszában

Az étel típusától és a hőmérséklettől függően a főzési idő 3-10 óra között lehet, azonban sokkal kevesebb elektromos energiát fogyaszt, mint a hagyományos főzési módszerek, ezért hosszú távú energiamegtakarítást érhetünk el.

Melegen tartja a finomságokat

Az időzítő funkcióval egyszerűen beállíthatjuk, hogy az előkészített étel főzése pontosan mikor induljon el. Amikor az étel elkészül, a készülék automatikusan átvált a „melegen tartás" üzemmódra, így az ételt melegen tartja anélkül, hogy túlfőne. Ez utóbbi akkor is praktikus, ha nem mindenki ugyanabban az időpontban szeretne étkezni, vagy ha az ételt későbbi fogyasztásra is melegen szeretnénk tartani.

egyszerű a mosogatás

A kerámia és cserépedények valamivel nehezebbek az alumínium tálaknál. Az alumíniumkészülékek előnye, hogy rendelkeznek tapadásmentes bevonattal, ami könnyebb tisztítást tesz lehetővé. A cserépedények viszont sütőben is használhatók.

Nem kell több edény a főzéshez

Néhány slow cooker belső edénye alkalmas elektromos, gáz- vagy indukciós főzőlapon való használatra. Ebben az edényben akár a húst vagy zöldségeket is előre megdinsztelhetjük, így elkerülhetjük az újabb edények használatát és mosogatását, sőt, a kivehető kerámiaedénnyel rendelkező készülékek kiválóan alkalmasak sütésre is.

Szabályozható a hőmérséklet

Az egyszerűbb készülékeknél általában csak magas és alacsony hőmérsékletet tudunk beállítani, a prémium termékek azonban közepes beállítási módokkal is rendelkezhetnek. Magas hőmérsékleten általában világos húsokat, például csirkét készíthetünk el, míg a közepes hőfok inkább ajánlott darabolt vöröshúsokhoz, az alacsony hőmérséklet pedig a keményebb vöröshúsok elkészítésére alkalmas.

Mire figyeljünk vásárláskor?

  • Mielőtt lassúfőzőt vásárolnánk, mindenképpen döntsük el, milyen ételeket szeretnénk benne elkészíteni. Ha egész csirkét vagy hasonlóan nagy darabokat tervezünk főzni, érdemes ovális formát választani. Viszont ha pörköltet, ragut, mártást vagy levest készítünk benne, akkor a kerek forma lehet az ideális választás.
  • Nagyobb családi összejövetelekhez és baráti vacsorákhoz érdemes egy nagyobb, 6 literes készüléket választani. Arra figyeljünk, hogy az edényt nem lehet színültig tölteni, mivel a legtöbb lassúfőzőnél a ténylegesen főzésre használható rész csak kétharmada a gyártó által feltüntetett űrtartalomnak. Ez azt jelenti, hogy egy 6 literes edényben 4,5 liter ételt tudunk elkészíteni.

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss