Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kukoricázzunk!

default user icon
SB
Egy cső kukoricán körülbelül 800 kukorica szem található. Tudtátok, hogy létezik fekete, lila és pöttyös szemű kukorica is?
Kukorica, kukorica…

Az inkák termesztették először, Észak – Amerikába is rajtuk keresztül került a kukorica. A pázsitfűfélék családjának tagja. Az angol corn (kukorica) szó eredeti jelentése gabona. Kolombusz idejében, amikor a kukorica először került európaiak kezébe, azt hitték, hogy ez egy gabonafajta. Tengeri búzának és törökbúzának is hívják.

A kukoricának gyakorlatilag három fajtáját esszük meg: a pattogatni való kukoricát, a csemege kukoricát és a bébi kukoricát. A többi fajtát elsősorban ipari célokra, szárát és levelét takarmányként, maradékát tüzelőanyagnak használják. A kukorica magja keményítőt tartalmaz, melyet nemcsak a gasztronómiában, de a gyógyszeriparban és kozmetikumok gyártásakor is felhasználnak.

Vegyük és együk frissen

A friss, még csuhés kukoricáról felbontás előtt meg lehet mondani, hogy várhatóan milyen állapotban van. A zöld csuhé általában friss kukoricát takar, ezeket vegyük meg!  Ha a szemeket akarjuk alapul venni, karcoljunk meg egyet, ha tejszerű anyag csordul ki: a kukorica friss. A zöldborsóhoz hasonlóan gyorsan elillan a benne lévő cukor, de ha még frissen lefagyasztjuk, hónapok múlva is élvezhetjük a nyárutót idéző édes ízét.

Mit készítsünk kukoricából?

Nyáron a strandon kihagyhatatlan a friss, főtt csemegekukorica, természetesen kicsit megsózva. Ha otthon készítjük, ne tegyünk a főzővízbe sót, mert ettől megkeményedik a kukorica. Van, aki a főzővízbe a csuhét is beleteszi, a kicsit szárazabb kukorica főzővízébe csempészhetünk egy kis cukrot.

Készülhet belőle leves vagy krémleves is.
Kitűnő vendégváró fogás a kukoricasaláta, melyet más finomságokkal is kombinálhatunk például almával és sajttal. A friss vagy egy kicsit előfőzött kukorica nagyon finom grillen megsütve, akár fűszerekkel megbolondítva, sőt baconbe is tekerhetjük sütés előtt. A csöves kukoricáról télen sem kell lemondanunk, hiszen a nagyáruházak mélyhűtőpultjaiban találunk kukoricát februában is. Dél-amerikai húsételekben nagyon gyakran előfordul, a mexikói konyhában megkerülhetetlen és kiválóan feldobja a csilis babot is.

A bébi kukorica igazi ínyencség. Sós lében eltéve konzervként vagy különféle fagyasztott zöldségkeverékekben találkozhatunk vele. Wok ételekhez vagy salátákhoz is felhasználhatjuk a zsenge, ropogós csövegeket.

A kukoricadara

A száraz kukorica őrleményéből készült dara és liszt sok ételünk alapja. Régebben a szegények fő tápláléka volt a puliszka vagy a kukoricamálé, ma már az egészségtudatos és lisztérzékeny táplálkozásban is fontos szerepet játszik, sőt olaszos változata, a polenta sok divatos vendéglő étlapján megtalálható valamilyen variációban.  

A kukorica jól érvényesül desszertekben, melyek elsősorban kukorica darából készülnek, ilyen ez az az almás kukoricalepény is.

A kukorica csírájából olajat sajtolnak, mely nemcsak nagyon finom, de egészséges is.

Gyógyító kukorica

Kalóriatartalma meglehetősen nagy, 350 kcal/100 gramm. Zsírban, szénhidrátban és fehérjében is igen gazdag. Vitaminokat és ásványi sókat is nagy mennyiségben tartalmaz.
A kukoricát a vese gyógynövényének is hívják. Nagyon sok gyógyító tulajdonsággal bír a kukorciabajusz, mely nem más, mint a növény bibeszára. A kukoricabajuszt szárítják és gyógyteákban használják fel. A kukorica fogyasztása jó hatással van a szív és érrendszeri megbetegedésekre, és még emlékezőtehetségünket is serkenti.

Juhtúrós puliszka recept>>>

Brandyvel flambírozott csöves kukorica

Hozzávalók:
néhány cső kukorica
fűszeres olívaolaj
bors
őrölt pirospaprika
brandy

Elkészítés: A kukoricacsöveket sós vízben megfőzzük, majd áttesszük egy serpenyőbe, meglocsoljuk a fűszeres olívaolajjal, s elkezdjük sütni. Amikor már majdnem kész, megszórjuk borssal, pirospaprikával, s a végén brandyvel flambírozzuk.

Sült kukorica

Hozzávalók:
8 cső friss csemegekukorica
1 fej hagyma
1 kis csokor petrezselyem
15 dkg vaj
fél teáskanál édesnemes pirospaprika

bors

Elkészítés: A kukoricákat megtisztítjuk. A hagymát meghámozzuk, és apróra vágjuk. A petrezselymet leöblítjük, felaprítjuk.

A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a hagymát, a paprikát, a petrezselymet, sóval, borssal fűszerezzük. A vajat egy darab fóliába tekerve rúddá formázzuk, és hidegre tesszük. A kukoricákat a grillrácsra fektetjük, és kb. 15 percig grillezzük. Közben gyakran megforgatjuk. Végül egy-egy szelet vajat fektetünk rá, és hagyjuk elolvadni.

Zsenge kukorica baconnel grillezve

Hozzávalók:
4 cső kukorica
2 evőkanál mustár
16 szelet bacon

Elkészítés: A kukoricát megtisztítjuk, kb. 10-15 percet főzzük. Lecsöpögtetjük, kihűtjük. A kukoricacsöveket négybe vágjuk, a baconszeleteket megkenjük vékonyan a mustárral, majd a kukoricacsövekre tekerjük. Közepes hőmérsékletű grillen (faszén), de lehet elektromos is, folyamatosan forgatva szép pirosra grillezzük. Grillezett húsokhoz szenzációs kísérő lehet friss salátákkal kiegészítve!

Édes puliszka recept >>>

Ezek is érdekelhetnek