Lábasban felforrósítjuk az olajat, és üvegesre sütjük rajta a meghámozott, finomra aprított hagymát. Beleforgatjuk a rizst, hozzáadjuk a bort, és nagy lángon, kevergetve addig főzzük, amíg az alkohol elpárolog. Hozzáöntünk 1 merőkanál alaplevet, és kis lángon 20-30 perc alatt készre főzzük. Közben ha a rizs magába szívta az alaplét, pótoljuk azt. Addig ismételjük a műveletet, amíg a rizs puhára nem fő. Egy kevés sóval ízesítjük. Ezután hozzákeverjük a vajat a sajttal együtt, hagyjuk kihűlni, majd hűtőbe tesszük legalább 2-3 órára, de még jobb, ha egy egész éjszakára.
A rizshez hozzákeverjük a tojást, azután a masszát nyolc egyenlő részre osztjuk. Az egyik adagot a benedvesített tenyerünkbe tesszük, kilapítjuk, a közepére rakunk 1 tk kukoricát, végül gombócot formázunk belőle. Ugyanígy elkészítjük a többi rizottógolyót is.
A rizsgolyókat előbb a lisztbe, majd a felvert tojásban, végül a zsemlemorzsába forgatjuk. Mindet aranybarnára sütjük felforrósított olajban.
A mártogatóshoz a sűrített paradicsomot lábasba tesszük az olajjal, továbbá 2 ek vízzel együtt, és felforraljuk. Egy kevés sóval, borssal, valamint az őrölt rozmaringgal ízesítjük. Azután kis lángon 10-15 perc alatt készre főzzük. Ezzel kínáljuk a rizottógolyókat.
A rizottógolyókat megtölthetjük például darált húsos raguval is. A rizshez keverhetünk ízlés szerinti zöld fűszereket is.
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!
Feliratkozom a hírlevélre