Ez történik a testeddel, ha kukacos cseresznyét eszel

default user icon
MME
Végre itt a cseresznyeszezon, a fák szinte roskadoznak az érett, lédús gyümölcsök súlya alatt. Ám a finom, ropogós cseresznyét nemcsak mi szeretjük, hanem a kukacok is…

Valószínűleg gyerekkorodban – sőt, talán most is – többször ettél kukacos gyümölcsöt. A legtöbb családban ilyenkor a felnőttek csak legyintenek: „Semmi baj, lement egy kis hús is!”. De vajon a gyümölcsökben megbújó kukac valóban ártalmatlan, és nem veszélyezteti az egészségünket?

Ezért értékes gyümölcs a cseresznye

A cseresznye finom, és rengeteg értékes tápanyagot tartalmaz. A benne található antociánok gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek enyhíthetik az ízületi gyulladás és a köszvény tüneteit. Emellett gazdag káliumforrás, amely segít szabályozni a vérnyomást és támogatja a veseműködést. A kálium az ízületeknek is jót tesz, csökkenti a fájdalmat és a merevséget. A cseresznye B-vitaminokat (pl. B1, B2, B6), C- és E-vitamint, valamint béta-karotint is tartalmaz.

De mi a helyzet a kukacokkal?

A cseresznye finom ízét és jótékony tulajdonságait a kukacok is nagyra értékelik. Sokan irtóznak a férges gyümölcs fogyasztásának a gondolatától, és szinte rosszul lesznek, amikor kiderül, kukacos volt az elfogyasztott gyümölcs. Megnyugtatásul: az egészségedet nem veszélyezteti az elfogyasztott kukac! A gyümölcsökben élő rovarlárvák nem jelentenek egészségügyi kockázatot, mert nem terjesztenek betegségeket és nem mérgezik a gyümölcsöt.

Mit tehetsz, ha látod a férget a gyümölcs húsában?

A legjobb, ha kivágod a sérült részt, és fogyasztás előtt alaposan megmosod az egész gyümölcsöt. A gyümölcsöt néhány percre vízbe is merítheted, ettől a lárvák a felszínre úsznak, amiket aztán így könnyedén eltávolíthatsz.

Ne felejtsd el, hogy a gyümölcs, még a „váratlan bérlőkkel” együtt is értékes vitamin- és ásványi anyagforrás! Nem érdemes kidobni őket csak a rovarok jelenléte miatt.

(Borítókép: Shutterstock)

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss