Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Krumplipürét borítottak egy Monet-festményre

default user icon
MME
Újabb ámokfutáson vannak túl azok környezetvédelmi aktivisták, akik úgy gondolták, az a legjobb módja véleményük kinyilvánításának, ha megpróbálnak krumplipürével tönkre tenni egy művészettörténeti szempontól is igen értékes Monet-festményt.

A német Letzte Generation (Utolsó Nemzedék) névre hallgató szélsőséges környezetvédelmi szervezet aktivistái úgy gondolták, hogy a nemtetszés kinyilvánítás egyik legjobb módja az, ha a potsdami Barberini Múzeumban krumplipürét öntenek Claude Monet nagy értékű, Az őrkövek (Les Meules) című festményére. Úgy tudni, hogy a német múzeum felkészült az ilyen és ehhez hasonló merényletekre, ugyanis a festményt egy üveglappal védték, de az intézmény még nem közölt hivatalos információkat a műalkotás állapotáról.

A Monet-festmény krumplipürével való leöntése után az aktivisták pillanatragasztóval a festmény mellé ragasztották magukat, ahonnan később a hatóságok szedték el, majd vették őrizetbe őket. Az aktivisták ellen eljárást indítottak rongálás és birtokháborítás gyanújával. A Zöldek pártja is elítélte az akciót, mert véleményük szerint a híres festmények elleni támadások nem erősítik a klímaválság elleni küzdelmet. A botrány után az Utolsó Nemzedék egy posztban azt írta, hogy ha az kell ahhoz, hogy emlékeztessék a társadalmat arra, hogy a fosszilis üzemanyagok mindenkivel végeznek, akkor festményeket fognak leönteni krumplipürével vagy paradicsomlevessel.

Claude Monet nagy értékű, Az őrkövek (Les Meules) című festménye egyébként 2019-ben 110 millió dollárért (45,6 milliárd forintért) talált gazdára Hasso Platner üzletember, a német SAP társalapítójának személyében. Ennek apropóján volt most kiállítva a potsdami Barberini Múzeumba.

Mesfél hete a Just Stop Oil aktivistái Vincent van Gogh világhírű festményét, a Napraforgókat borították le paradicsomlevessel, ám szerencsére csak a keret sérült, hiszen maga a műalkotás itt is egy üveglap mögött volt.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek