Elkészítés: A kovászhoz a langyos vízbe szórjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztbe belekeverjük a sót, és összedagasztjuk az élesztős vízzel. Fakanállal jó alaposan kidolgozzuk, majd egy edénybe-tálba tesszük, lefedjük, és hűvös helyen legalább 12 órát kelesztjük.
A maradék liszthez adjuk a többi hozzávalót, és összegyúrjuk a jól megkelt-elkelt kovásszal. Annyi langyos vizet adunk még hozzá, amennyivel egy közepesen kemény tésztát dagasztunk. Cipóvá gömbölyítjük, pici liszttel megszórjuk, és lefedve további 1 órát kelesztjük.
Akkor a megkelt tésztát kézzel lappá húzogatjuk, jobbról-balról kissé betűrjük, majd szorosan felcsavarjuk, vekni formára igazítjuk.
Egy nagyobb kalácsformát kibélelünk jó alaposan megvizezett sütőpapírral, belehelyezzük a veknit, és lefedve 30 percet tovább kelesztjük.
Közben a sütőt 250 C fokra hevítjük.
A megkelt veknibe pengével ferdén metszéseket vágunk gyors, biztos mozdulatokkal, legalább 1 cm mélyeket.
A veknit jó alaposan bespricceljük vízzel, lefedjük ugyancsak vizes sütőpapírral (vagy egy hasonló méretű és formájú tepsivel), és betesszük a forró sütőbe. Mellé egy fémtálkába vízet helyezünk.
15 perc múlva levesszük a hőt 220 c fokra.
Kb. 40 perc alatt pirosra sütjük, az utolsó 10 percben a tetejét kifedjük.
Ezt az adagot én kettőbe szoktam venni, és két kisebb kalácsformában sütöm.