A krumplilé igazi kincs: ezért fogyaszd rendszeresen!

default user icon
MME
Lehet, hogy még soha nem gondoltál arra, hogy nemcsak a burgonyának lehetnek pozitív élettani hatásai, hanem a levének is. Érdemes kihasználni jótékony tulajdonságait – mutatjuk, melyek ezek!

A burgonyalében rengeteg olyan tápanyag megtalálható, ami hasznos a szervezet számára. Többek között ilyen a C-vitamin, a B-vitaminok, a kálium, a vas, a foszfor, a réz, a kén, de ezen kívül még számos szerves vegyületet és fitonutrienseket is tartalmaz – írja cikkében az Agroinform.hu.

Nézzük, miért jó, ha rendszeresen fogyasztunk krumplilevet:

– Gazdag forrása a tiaminnak, ami javítani tudja a szervezet azon képességét, amivel a szénhidrátokat energiává alakítja, ezzel pedig jelentősen megnövelheti a szervezet energiaszintjét.

– A burgonyából (és más keményítőtartalmú zöldségből) préselt lé sok keményítőt is tartalmaz, ami nagyon hatékony lehet, amennyiben bélgyulladástól szenvedünk. Pozitívan hat az emésztésre is, ezzel csökkentve a székrekedés, a puffadás, a hasi görcsök és más emésztési zavarok zavaró tüneteit.

– A burgonyalé enyhén lúgos pH-értékkel rendelkezik, így egyensúlyba hozhatja a gyomor savasságát, így nagyon hatékony a gyomorfekély természetes kezelésében. A burgonyalé ugyanis védőréteget képez a gyomor nyálkahártyáján, éppen ezért tudja nagyon hatásosan megszüntetni, de legalábbis csökkenteni a gyomorfekély tüneteit.

– Gazdag forrása a káliumnak, ha reggelente nem kávéval, hanem egy pohár burgonyalével indítjuk a napot, akkor még a szív- és érrendszerünk egészségének is jót teszünk. Csillapítja az erek és az artériák feszültségét, és ezzel csökken a magas vérnyomás, minimalizálódik a szívroham, az érelmeszesedés és a stroke kockázata.

– A burgonyalé gazdag C-vitaminban, ami erős antioxidáns hatással rendelkezik, fokozza az immunitást, véd a betegségek ellen, és csökkenti a szervezetben az oxidatív stressz mértékét.

– Helyileg történő alkalmazásával csökkenthető a pikkelysömör és az ekcéma fellángolása, és jelentősen enyhülnek a tünetek is. A frissen préselt burgonyalevet kell az előzőleg megtisztított bőrfelületre felvinni, 30 percig rajta hagyni, majd lemosni.

– A burgonyalé fogyasztása csökkentheti a magas húgysavszintet, ezzel mérsékelve a köszvény kialakulásának esélyét, és segítve a vesék egészségének megőrzését.

– Gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, így minimalizálhatja az ízületi gyulladás tüneteinek kialakulását.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss