Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Soha többet ne dobd ki a krumpli héját – őrület, mit készíthetsz belőle!

default user icon
MME
Ha azt mondjuk, hogy amit eddig a szemétbe dobtál, abból több száz forintot spórolva, a világ legfinomabb, ultraropogós nassát készítheted, kiborulsz? Ne tedd, máris mutatjuk a zseniális zero waste trükköt, amihez nem kell más, csak pár szem sütni való burgonya, só és olívaolaj.

Amikor tudatos táplálkozásról beszélünk, akkor nem csupán arról van szó, hogy odafigyelünk arra, mit adunk a testünknek, hanem arról is, hogy minél kevesebb hulladékot termeljünk, tehát a zöldségek, gyümölcsök és a feldolgozásra váró húsfélék minden részét hasznosítsuk valahogy. A zero waste – vagyis „nulla hulladék" – jegyében mutatunk most nektek egy olyan isteni fogást, aminek az alapanyaga eddig garantáltan a kukában, vagy jobb esetben a komposztban, végezte. 

Az étel neve: krumplihéjcsipsz. Vagyis, amikor paprikás krumplit, krumplipürét vagy krumplilevest készítesz, a burgonyát egy kicsit nagyobb műgonddal sikáld és hámozd meg, mint eddig, és az így képződött héjcsíkokat tedd egy tál vízbe, az egészet pakold a hűtőbe, majd az esti filmnézés előtt fél órával vedd elő újra, és a következőképpen járj el:

  1. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral.
  2. A krumplihéjat terítsd szét a tepsiben úgy, hogy a darabok ne fedjék egymást.
  3. Locsold meg olívaolajjal,  forgasd össze. Sózd meg nagy szemű sóval – az ínyencek meghinthetik rozmaringlevéllel vagy bármilyen fűszersóval – és tedd a 180-200 fokra előmelegített, forró sütőbe.
  4. Süsd 10 percig, majd vedd ki a sütőből, forgasd át az alakuló csipszet, majd tedd vissza a sütőbe újabb 10-15 percre. Ízlés szerinti mártogatóssal, ketchuppal tálald!

Garantáljuk, hogy ha egyszer ezt elkészíted, a krumplipucolásnak is nagyobb kedvvel állsz neki, és gyakrabban lesz ebédre paprikás krumpli vagy szilvás gombóc, mint eddig!

(Borítókép: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss