A krétai muszakához a padlizsánt vastagabb szeletekre vágjuk, besózzuk, majd 30 percig pihentetjük. Letöröljük a felesleges nedvességet, majd száraz serpenyőben aranyszínűre sütjük a szeleteket. A meghámozott burgonyát felkarikázzuk, majd forró, sós vízben roppanósra főzzük. Végül leszűrjük és lecsepegtetjük.
Az apróra vágott hagymát üvegesre pirítjuk a felforrósított olajon. Hozzáadjuk a húst, a zúzott fokhagymát, majd egy kevés borssal, fahéjjal és a babérlevéllel fűszerezzük. Közepes lángon 5 percig pirítjuk együtt. A meghámozott, felkockázott paradicsomot és a kimagozott, felszeletelt paprikát, valamint a paradicsompürét a keverékhez adjuk. Nagy lángon 3 percig főzzük. Felöntjük a borral, és nagy lángon további 2 percig főzzük.
A mártáshoz felolvasztjuk a vajat. Meghintjük a liszttel, és lepirítjuk. Amikor habossá válik, felöntjük a tejjel. Megsózzuk, megborsozzuk, kevés szerecsendióval fűszerezzük. Habverővel kevergetve felforraljuk. 5 percig főzzük. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a sajtot és a tojássárgáját.
Kiolajozott tűzálló tálba rendezzük a padlizsánszeleteket. Megsózzuk és megborsozzuk. Ráhalmozzuk a húsos ragut, majd kissé lenyomkodjuk. Bevonjuk a burgonyával, és leöntjük a mártással. 170 fokos sütőben 25 perc alatt aranybarnára sütjük. Négyzet vagy téglalap alakúra vágva tálaljuk.