Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Krémleves burgonyából és batátából, indiai ízekre hangolva

Hűvös, sőt hideg időben kevés fogásra vágyik jobban az ember, mint egy tál forró levesre. A burgonyából készített leves kifejezetten pénztárcabarát előételnek számít még akkor is, ha az egyszerű paprikás-hagymás változatot kicsit cizelláltabbra, mondjuk krémlevesre cseréli az ember. Ha pedig már krémleves, legyen izgalmas!

A leveseket általában is egyszerű elkészíteni, és attól függően, hogy az ember milyen fűszereket használ hozzá, sokféleképp tálalhatók. A burgonyakrémlevesnél is sokféle lehet a fűszerezés, valamint fontos az összetevők gondos megválasztása.

A hagyományos burgonyafajták közül a sárga héjjal rendelkező, magas keményítőtartalmú, úgynevezett szétfövő típusok alkalmasak igazán krémlevesek, tészták, gombócok készítésére. Nem is kérdés, ha krémlevesre vágyik az ember, ilyet érdemes választani. Nevében ugyan burgonya az édesburgonya is, azonban növénytanilag egészen más családhoz tartozik. Ma már nálunk sem ritkaság nagyáruházak, piacok kínálatában. Igaz persze, hogy az ára igencsak borsos tud lenni néha, de már 1-2 darabbal is érdemes kísérletezni. Az édesburgonya színét és ízét tekintve is hasonlít kissé a sütőtökre, de remekül társítható a hagyományos burgonyával is, akár levesről, akár köretről vagy bármilyen burgonyás fogásról legyen szó.

Nálam ezúttal leves készült a burgonyából és az édesburgonyából, de hogy az ízek is izgalmasak legyenek, a fűszerezést kissé megbolondítottam. Az indiai konyha néhány ismert fűszerének köszönhetően egészen különleges krémleves kerekedett a hozzávalókból. A babérlevél, az őrölt pirospaprika és a csili minden háztartásban megtalálható. A különleges, mély ízeket elővarázsoló garam masala fűszerkeverék beszerzése sem igényel ma már különösebb bravúrt, és egy kevés is varázslatossá teheti az egytálételeket éppúgy, mint a leveseket. A fűszerezést persze sosem szabad túlzásba vinni, de a helyes egyensúly meglelésével hétköznapi alapanyagokból is különleges finomság válhat. A melegítő levesek idején pedig igazán jól jön a változatosság a konyhába!

Mivel a burgonya-hagyma-fűszerek összeállításba a tejtermék sehogy sem illett volna, a krémességet egy kevés szezámkrém (tehina) hozzáadásával sikerült elérni. Ennek köszönhetően ez a leves - ha jól belegondolok - nem egyszerűen a laktózérzékenyek számára kínál alternatívát, de a szigorú vegán életmód hívei sem csalódnak benne. Aki pedig mindezeket nem tekinti elsődleges szempontnak, de híve a pikáns, különleges, mégis egyszerűen elkészíthető és ízletes fogásoknak, szintén nem csalódhat benne. Ráadásul gyorsan elkészíthető, és nagyon ízletes!

Pikáns burgonya-édesburgonya krémleves indiai fűszerezéssel

Hozzávalók 4 személyre:
2-3 db sárga héjú (pl. Ella) burgonya (kb. 25 dkg)
2 db édesburgonya (kb. 25 dkg)
1 kis fej vöröshagyma
1 l zöldségalaplé vagy zöldségleves
2 nagyobb babérlevél
½ teáskanál őrölt pirospaprika
½ mokkáskanál őrölt chili
1 teáskanál garam masala fűszerkeverék
1 evőkanál szezámkrém (tehina)
1 teáskanál citromlé
só ízlés szerint

Elkészítés: A zöldségeket meghámoztam. A hagymát egészen finomra aprítottam, a burgonyát és az édesburgonyát felkockáztam. Egy kevés zöldséglevest felforraltam, ebbe dobtam a hagymakockákat, majd amikor újraforrt, hozzáadtam az édesburgonya- és a burgonyakockákat.

Felöntöttem annyi levessel, amennyi kényelmesen ellepte, babérlevéllel, pirospaprikával, chilivel, garam masalával fűszereztem. 15-20 perc alatt puhára főztem, az elpárolgott levest folyamatosan pótoltam. Mikor elkészült, hozzáadtam a tehinát, valamint a citromlevet. A babérleveleket eltávolítottam, a fazék tartalmát botmixerrel krémesre pürésítettem.
Azon melegében, kevés fűszerpaprikával meghintve tálaltam.
Aki csípősebben szereti, növelheti a hozzáadott chili mennyiségét, aki még pikánsabban kedveli, adhat hozzá még egy kevés citromlevet.

A többféle fűszernek köszönhetően kellemes, gazdag ízvilágú és igazán melegítő krémleves a végeredmény!

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss