Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Krémes – Habliliom módra

5/5
45 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók 15 db 6x6 cm-es süteményhez:
  • 1 csomag friss vajas-leveles tészta (275 gr-os kiszerelés)
  • 5 db közepes méretű tojás szétválasztva
  • 4,5 dl tej
  • 1,5 dl tejszín
  • 4 púpozott evőkanál kristálycukor
  • 2 púpozott evőkanál kukoricakeményítő
  • 1 rúd vanília kikapart belseje (kivonattal is helyettesíthető)
  • A tetejére:
  • vaníliával kevert porcukor

Elkészítés

Elkészítés: A nagy gáztepsi hátát sütőpapírral borítom, és még egy jókora darab sütőpapírt előkészítek (ez lehet a vajastésztához csomagolt sütőpapír). A sütőt 180 fokra előmelegítem.

A vajastésztát enyhén lisztezett felületre helyezem, a téglalap hosszú oldala mentén félbevágom, így két kis téglalapot kapok. Az egyiket felhasználásig hidegen tartom, a másikat nagyon vékonyra nyújtom. A rendelkezésemre álló sütőkeret mérete 18 X 30 cm, tehát ennél kb. 1-2 cm-rel nagyobbra célszerű nyújtani: nagyjából 20X32 cm-re.

Az előkészített gáztepsire helyezem a vékony tésztalapot, a tetejére borítom a félretett sütőpapírt, és egy másik tepsit teszek rá nyomatékként: így nem púposodik fel a tészta, és egyenletes vastagságúra sül. Az előmelegített sütőben 12 perc alatt világosra sütöm. Amíg sül, kinyújtom a hűtőben várakozó lapot is. A kisült tésztalapot rácsra helyezem, majd a másik lapot is ugyanígy megsütöm.

Amíg a lapok hűlnek, elkészítem a krémet. A tojásokat szétválasztom. A fehérjéből közepes keménységű habot verek – akkor jó, ha a habverőn csúcsokat vet a hab, a sárgájákat külön tálban félreteszem.

A tejet és a tejszínt nagyméretű, tapadásmentes lábosba öntöm, hozzáadom a cukrot, majd állandó keverés mellett a keményítőt, végül a vanília kikapart magjait.

A tejes keveréket közepes tűzön főzni kezdem, mikor sűrűsödni kezd (kb. 5 perc elteltével), mérséklem a lángot, és állandó keverés mellett egyesével hozzáadom a tojások sárgáját. Az utolsó hozzáadása után már csak kb. ½ percig keverem, félrehúzom, és hozzáadom a tojáshabot. Mérsékelt tűzön, folyamatos, de óvatos keverés mellett elegyítem a habot a krémmel, elzárom alatta a lángot – nem szabad sokáig a tűzön felejteni, mert kicsapódik a fehérje!

A krémet hűlni hagyom, előkészítem a tésztát. Ehhez az alsó lapot tálcára csúsztatom, ráhelyezem a krémeskeretet, és a keret mentén (kívülről) éles késsel egyenesre vágom a tészta négy szélét. A keretet eltávolítom, a tésztát félreteszem. A tetejére szánt tésztalappal is hasonlóan járok el: a sütéshez használt sütőpapírra csúsztatom, a keret mentén kiegyenesítem a széleit, a keret eltávolítása után egy vonalzó segítségével a tészta keskenyebb oldala mentén 3 db 6 cm széles, 30 cm hosszú csíkra, majd a csíkokat 6 cm-es kockákra vágom: így 15 db 6X6 cm-es négyzetet kapok.

A keretet visszahelyezem a tálcán várakozó egészben hagyott tésztalapra, majd egyenletesen ráhalmozom a már langyosra hűlt krémet. Hablapát segítségével lesimítom a felületét, majd szép sorban rárakosgatom a négyzetlapokat. A négyzeteket óvatosan rányomom a krémre, így szépen rásimulnak, a tetejüket vaníliás porcukorral hintem.

A szobahőmérsékletű krémest legalább 2, de inkább 3 órára hűtőszekrényben hagyom dermedni. Tálaláskor hideg vízbe mártott, rugalmas pengéjű késsel elválasztom a sütemény négy oldalát a kerettől, amit így könnyedén eltávolítok, a kis négyzetlapok mentén – szintén vízbe mártott késsel – egyenlő kockákra vágom a kész krémest.

Megjegyzés

A készítés kissé hosszú leírása ne riasszon el senkit a kipróbálástól, igyekeztem minden lehetséges komplikációra kitérni.

A recepttel kapcsolatos további fotók és érdekességek Habliliom blogjában!
- Habliliom

Ezek is érdekelhetnek