Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Krémes és hűsítő joghurttorta

A joghurttorta ideális édesség lehet a meleg nyári napokon, sőt a nagyobb mennyiségű benne található joghurtnak köszönhetően még a bikiniszezonban formában lévők számára is engedélyezhető belőle egy-egy szelet.

A joghurttortát sokféleképpen elkészíthetjük. Első körben meg kell határozni, hogy milyen alapokra szeretnénk helyezni a tortánkat. Készíthetünk piskótaalapot, amelynek ízesítése, a benne szereplő alapanyagok harmonizálhatnak a majdani krémmel. Az alapnak szánt piskóta készülhet darált dióval, mandulával, mogyoróval, lehet tejes vagy vizes jellegű, sőt különféle fűszerekkel is megbolondíthatjuk. Ízesíthetjük fahéjjal, szegfűszeggel, kardamommal vagy – a nyári időszaknak megfelelően – egy csipetnyi szárított levendulavirággal. A házilag készített piskóta főleg akkor ideális, ha nem klasszikus tortaformában képzeljük elkészíteni az édességünket, hanem esetleg Charlotte tortaként szeretnénk megvalósítani a joghurttortát. Ilyen esetekben ideális a tál bélelésére a házi piskóta vagy az abból készített, töltött piskótatekercs.

A piskótán kívül jó alapja lehet a tortának az omlós tészta is, ami szintén készíthető darált magvakkal, és ízesíthető is. Az omlós tésztába szánt víz helyett érdemes egy kis tejfölt tenni, amitől a tészta jellege nem fog megváltozni, viszont rugalmassá és könnyen nyújthatóvá válik.

Ha nincs kedvünk az alap megsütéséhez sem, akkor választhatunk bolti alapokat, használhatunk babapiskótát vagy készíthetünk keksz-alapot, esetleg gyümölcs-mag alapot is. A babapiskóta hálás és gyors megoldást jelent, hiszen könnyen puhul, kellően édes, nem csak a torta aljára jó, hanem dekorációnak is kitűnő. Babapiskótával akár körbe is keríthetjük a tortánkat, amire már csak egy szép masni kell, és kész a tökéletesen díszített édesség.

A keksz-alap esetében semmi másra nincs szükségünk, csak a tortaforma méretétől függően 10-20 dkg kekszre, kevés cukorra vagy mézre, kis vajra és adott esetben durvára tört csonthéjasokra. Az összetört, de nem morzsára porított kekszet a tortaforma aljába kell helyezni, majd kevés olvasztott vajjal elkevert mézzel meglocsolni. A keksz-alapot elő lehet sütni, de sütés nélkül is tökéletesen funkcionál. Az alapba tehetünk tört diót, mogyorót, mandulaforgácsot, aszalt gyümölcsdarabokat. A mézet lecserélhetjük agavé szirupra vagy bármilyen más, számunkra szimpatikus édesítőre, sőt ha a keksz önmagában elég édes, akkor nincs feltétlen szükség rá. Vaj vagy méz helyett kevés gyümölcslével, tejjel vagy akár tejszínnel is meglocsolhatjuk, vagy ha ahhoz van kedvünk, akkor hagyhatjuk ropogósan. Főleg akkor, ha tudjuk, hogy a tortánk minimum egy napot a hűtőben fog tölteni. Ez idő alatt ugyanis a töltelék maga eléggé fel tudja lazítani az alapot, ha az nem túl vastag.

Ha nem szeretnénk keksszel dúsítani a tortánkat, akkor semmi más dolgunk nincs, mint magvakat összetörni, és datolyával vagy más aszalt gyümölccsel összedolgozni. Az így kapott laphoz nincs szükség külön édesítésre, elázni sem fog, viszont az esetleges felesleges nedvességet sem fogja elvezetni a tortából.

Ha kész az alap akkor már csak el kell készíteni a krémet. A krém elengedhetetlen tartozéka a zselírozó anyag, amely megadja a torta tartását. Ez az anyag lehet zselatin, de készíthetjük a krémünket agar-agarral vagy stabarkkal is.

A krém alapja lehet csak joghurt, de különféle keverékekkel is dolgozhatunk. Természetesen joghurt és joghurt között is hatalmas különbség van, nem mindegy, hogy milyen sűrűségű, minőségű és milyen ízű joghurtból készül a desszertünk.

Érdemes jó minőségű, sűrű joghurtot választani, de az is megoldás, ha a kissé lazább joghurtot vászonkendőbe fellógatva kicsepegtetjük felhasználás előtt. A joghurtot mi magunk is ízesíthetjük, de vehetünk előre ízesített változatokat is. Egészségesebb és jobb megoldás az otthoni ízesítés, hiszen egy kevés lekvárral már könnyedén megadható a joghurt karaktere. Ezen kívül készíthetünk kávés, karamelles, vagy épp csokoládés krémet is.

A joghurtot szörppel, gyümölcsvelővel, fűszerekkel is ízesíthetjük. A fűszerek fajtája sokban függ a felhasznált gyümölcsöktől, de a joghurttorta esetében a klasszikus édes ételekhez használt fűszereken kívül a zöldfűszerek közül is érdemes néhányat kipróbálni. Jó választás lehet a bazsalikom, a menta, a citromfű vagy épp a citromos kakukkfű. A krémhez adhatunk még – az ízesítéstől függően – reszelt lime- vagy citromhéjat, illetve a torta karakterének megfelelően kevés alkohollal is megbolondíthatjuk.

A joghurtot keverhetjük más tejtermékekkel, adhatunk hozzá krémsajtot, lazíthatjuk tejföllel, kefirrel, de szitán áttört túróval is gazdagíthatunk rajta. A joghurttortát elkészíthetjük rétegezve vagy márványosan is, ami azt jelenti, hogy két – esetleg több – ízesített joghurtkrémet terítünk az előkészített alapra. Ha jól dolgozunk, akkor eredményül szép cirmos mintával rendelkező tortát kapunk, amit már nem is nagyon kell tovább díszíteni. A joghurtot nem csak más joghurtokkal rétegezhetjük, hanem akár piskótával, babapiskótával, aszalt gyümölcsökkel, gyümölcsszeletekkel, gyümölcspürével is megtörhetjük a töltelék egyhangúságát.

Arra ügyeljünk, hogy ne kerüljön túl sok réteg a tortába, mert akkor csökken a stabilitása, hiszen az összetartó zselírozó anyag csak magában a joghurtos krémben található meg.

Az elkészült joghurttortát különféle módokon dekorálhatjuk. Tehetünk a tetejére friss idénygyümölcsöket, habcsókokkal megszórt finom tejszínhab-paplant is fektethetünk rá, készíthetünk hozzá egy gyümölcsös vagy épp csokoládés mártást, de gyümölcsös zseléréteggel is bevonhatjuk. Ehhez gyümölcspürére vagy magas gyümölcstartalmú gyümölcslére van szükség és valamilyen zselésítő anyagra. Ha nem szeretnénk ilyesmivel bajlódni, de esztétikus külsőt szeretnénk kölcsönözni a tortának, akkor a betöltött, de még meg nem kötött torta tetejére folyósabb lekvárból pöttyöket lehet cseppentgetni, majd azokat egy bambuszpálca vagy egy kanálnyél segítségével finoman elhúzni a krémben és ezzel a mozdulattal megformázni.

A joghurttorta elkészíthető pohárkrémként is, ebben az esetben a tésztás aljtól teljes egészében eltekinthetünk, a joghurt alá kerülhet ellenben egy kevés gyümölcs vagy esetleg tört babapiskóta.

Áfonyás joghurttorta

Hozzávalók:
Az alaphoz:
20 dkg keksz
6 dkg cukor
8 dkg vaj
A krémhez:
80 dkg joghurt
áfonyalekvár
20 dkg friss áfonya
1 dl tej
porzselatin

Elkészítés: A tortaalaphoz a vajat megolvasztom. A kekszet mozsárba teszem és apróbb darabokra (de nem morzsára) töröm, majd az előkészített tortaforma aljába teszem, egyenletesen megszórom cukorral, majd rácsorgatom a vajat, és a formát a 180 fokra előmelegített sütőbe teszem 10 percre.
Miután kisült a kekszlap, hagyom, hogy teljesen kihűljön, addig elkészítem a krémet.
A szoba-hőmérsékletű joghurtot kimérem, ízlés szerinti mennyiségű lekvárral és esetleg egy kis mézzel édesítem. A tejet felmelegítem, a zselatin csomagolásán leírtak alapján eljárva a tejhez adom a port, majd megvárom, míg teljesen homogén elegyet kapok, és a végén a joghurthoz keverem a zselatinos tejet. Alaposan összedolgozom, végezetül beledobálom az áfonyaszemeket, óvatosan átkavarom, és a kekszalapra halmozom. Hűtőben 3-4 órát hagyom, hogy tökéletesen megkössön.

Tejszínes-citromos joghurttorta

Hozzávalók:
Az alaphoz:
6 dkg finomliszt
6 dkg cukor
3 nagyobb tojás
A krémhez:
5 dl joghurt
2 dl habtejszín
porzselatin
10-12 dkg porcukor
1 citrom héja
1 lime héja
citromlikőr

Elkészítés: A piskótához a tojásokat szétválasztom, a sárgáját világos habbá verem a kimért cukorral, majd hozzáadom a tojások felvert fehérjét, végezetül kanalanként belefogatom a lisztet. A kész masszát az előre kibélelt tortaformába öntöm, és a 180 fokra előmelegített sütőbe tolom. Nagyjából 10 perc alatt megsütöm.
A krémhez a habtejszínhez hozzákeverem a kellő mennyiségű, hideg folyadékban is oldódó porzselatint, majd a joghurthoz keverem. Kellő mennyiségű cukorral kikeverem, majd hozzáadom a lime és a citrom reszelt héját, valamint egy kevés citromlikőrt is. A kész krémet a kihűlt piskótára halmozom, majd a hűtőbe teszem a tortát, és 3-4 órát hagyom, hogy összeálljon.

Ezek is érdekelhetnek

Friss