Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Krémes eperbomba

Ha szeszélyes is az időjárás, tavasz van, napról napra melegebb, és a piacokon először megjelenő tavaszi epernek lehetetlen ellenállni!

Jó, jó, tudom, hogy a szabadföldi, hazai a legzamatosabb, de a csábító görög eprek (kész komédia vagy másfelől tragédia, mintha az antik mítoszok vitális hősnői keltek volna életre bennük…) valósággal bele akartak gurulni a kosaramba, és láss csodát: elképesztően finom, zamatos példányokat sikerült kifognom, méghozzá egyáltalán nem horror áron. Az eper csodás tavaszi gyümölcs, tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal - és alig valami kalóriatartalommal.

No ez persze nem maradt így sokáig, mármint igaz, hogy nem cukroztam, de már a piacról hazafelé azon morfondíroztam, milyen krémes desszertbe komponálom majd a gyönyörű példányokat. Hát igen, némi mascarpone, sőt tejszín is került mellé, de annyira jó társaságot alkotnak, hogy eszembe sem jutott megszámlálni, hány tonna ruhát kellene majd kivasalni, hány kilométert gyalogolni vagy futni, hogy ledolgozódjanak az extra kalóriák. Úgy döntöttem, tejszín ide vagy oda, ez bizony egy kívánatos, „nem táplálunk felesleges bűntudatot senkiben” típusú desszert lesz. És így is történt.

Nincs tésztaalapja (már ezért is egészséges, ugye, hisz gluténérzékenyek is fogyaszthatják), csupa krém és eper – és hát pillanatok alatt elfogyott. Kuglófformában állítottam most össze, de bármilyen félgömb alakú tál tökéletes lesz hozzá. A lényeg úgyis a gyümölcsökben és a tejszínes-mascarponés krémben rejlik!

Krémes eperbomba

Hozzávalók egy kb. 7,5 dl űrtartalmú edényhez:
50 dkg friss eper
25 dkg mascarpone
2 dl habtejszín
10 dkg porcukor (aki édesebben szereti, vagy az eper nem elég édes, növelheti a cukor mennyiségét)
1 teáskanál eperpálinka (elhagyható)
1 púpozott evőkanál azonnal oldódó zselatinpor (vagy ezzel egyenértékű növényi zselatin)
1 evőkanál szeletelt mandula

Elkészítés: Az epreket megmostam, a felét szeletekre, a felét apró, nagyjából ½ cm-es kockákra vágtam.

A kis kuglófformát fóliával kibéleltem, és a szeletelt eperrel szépen körberakosgattam.
A tejszínt egy edényben kemény habbá vertem. Egy másik tálban a mascarponét a cukorral és a pálinkával habosra kevertem, hozzáadtam a zselatinport, majd beleforgattam a tejszínhabot. 1 evőkanállal kivettem a krémből, majd a felkockázott epret hozzáadtam a krém nagyobbik részéhez.

Az epres krémet belekanalaztam az előkészített formába, elsimítottam, majd a félretett tejszínes mascarponekrémet rásimítottam, így teljesen egyenletes lett a teteje.
4 órán át hűtőszekrényben dermesztettem, majd tálra borítottam, a fóliát óvatosan eltávolítottam. Az alsó harmadát körben mandulalapokkal fedtem.

Szeletelhető, könnyű, nagyon gyümölcsös és nagyon tavaszi desszert!

Ezek is érdekelhetnek

Friss