Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Krémes-édes sütőtökleves minden földi jóval

120 perc
mester
átlagos

Elkészítés

Elkészítés: A tököt megmosom, feldarabolom, a magját kiveszem, és mindent egy sütőpapírral bélelt tepsire teszek. A sütőt előmelegítem 190-200 C fokra, és megsütöm a tököt. A tök méretétől is függ, hogy mennyi ideig tart, ha vastagabb a húsa, akkor 2,5 óra is lehet.

Ezután késsel-villával elválasztom a tököt a héjától, és egy tálba teszem.

A megpucolt és kockára vágott burgonyát sós vízben megfőzöm, leszűröm, ez rögtön mehet a lábosba, ahol az olajat (tökmag vagy olíva) felmelegítem, hozzáadom a vékonyra vágott póréhagymát, pirítom egy kicsit, majd hozzáadom a megtisztított és kockára vágott almát, a mézet, fűszerezem gyömbérrel, sóval, fahéjjal, chilivel, borssal, és lefedve párolom 5-6 percet.

Ezután felöntöm zöldséglevessel (ez van a fagyasztómban mindig 2 dl-es adagokban), majd belekeverem a sült tökdarabokat is. Mivel elég nagy mennyiséget csináltam, már most látszik, hogy túl sűrű, nem elég a 2 dl zöldséglé, ezt lehet pótolni vízzel is, tejjel is, ki mit szeret. Én öntöttem hozzá 1,5 dl tejet és 1,5 dl vizet.

10 perc főzés bőven elég neki, ezután lehúzom a tűzről, és botmixerrel pépesítem az egészet. Végül visszateszem a tűzre, hozzáöntöm a tejszínt, és újból felforralom, de most már kevergetni kell, nehogy odakapjon.

Megjegyzés

Tálaláskor a tetejére cseppenthetünk tökmagolajat, szórhatunk a megsült tökmagból pár szemet, de karikázhatunk rá chilit, vagy tehetünk pár kocka párolt almát is. Gondolkodtam a pirított fenyőmagon vagy mandulaszeleteken, végül tettem egy citromfűbóbitát és 2 chilikarikát. :)

Nagy adag! Felezhetők a mennyiségek. - ekesandi

Ezek is érdekelhetnek

Friss