Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Közkedvelt torokfájás elleni szopogatótablettát hívtak vissza

default user icon
MME
Kivonták a forgalomból az egyik ismert és közkedvelt torokfájás elleni szopogatótablettát. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet szerint nem teljesen felelt meg a valóságnak az, amit a gyógykészítmény betegtájékoztatójában leírtak.

A Strepfen cukormentes 8,75 mg 24x szopogató tablettáról (OGYI-T-08900/12) van szó. A gyógyszer MH521 számú gyártási tételével kapcsolatban bejelentés érkezett az OGYÉI-be, mely szerint a tabletta külalakja és íze nem felel meg a betegtájékoztatóban leírtaknak.

Az eset kapcsán indított viszgálatok során kiderült, hogy a minőségi hiba hátterében az áll, hogy a tabletta küllemét és ízét is érintő gyártási módosításokat még nem tartalmazó betegtájékoztató került a dobozban. Ezért a gyártási tétel nem felel meg a forgalomba hozatali engedélyben foglalt követelményeknek. 

Az OGYÉI felhívja mindenki figyelmét, hogy a szabálytalanság nincs hatással a gyógyszer minőségére, betegbiztonsági kockázatot nem jelent.

Amíg a hibát a gyártó ki nem küszöböli, addig az MH521 gyártási számú tétel forgalmazásának felfüggesztéséről és a gyógyszertárakból történő visszagyűjtéséről döntött Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss