Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Közeleg az ősz: ha jót akarsz magadnak, akkor most hívj egy kéményseprőt

A meghitt környezet, a meleg otthon mindannyiunk számára fontos. A modern rendszerek megjelenése óta a fűtés egyre kevesebb munkával és gonddal jár, ilyen körülmények között pedig könnyű megfeledkezni a biztonságról.

A kéményseprő ma már nemcsak a tűzmegelőzés kérdéseiben illetékes partner, de segít csökkenteni a lakástüzek kockázatát azáltal, hogy a kéményeket és a füstjáratokat mentesíti a gyúlékony törmeléktől - írja a Fanny magazin. De mikor jön magától, mikor kell kihívni, mikor ingyenes és mikor kell érte fizetnünk? 

Mennyibe kerül a kéménytisztítás?

Magánszemélyeknek a kéményseprés ingyenes, viszont a kéményseprők nem mennek ki automatikusan a családi házakhoz. 2018. január elseje óta az egylakásos épületek – jellemzően a családi házak – tulajdonosai és használói a nekik leginkább megfelelő időpontra maguk kezdeményezik égéstermék-elvezetőjük (kéményük) biztonsági felülvizsgálatát – tudtuk meg a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményéből. A kémények teljes nyomvonalának műszaki felülvizsgálatát négyévente kötelező elvégezni.

Fontos a tüzelőanyagok jó megválasztása

Az égéstermék-elvezető hibája nemcsak az ingatlan használóját veszélyeztetheti, hanem annak környezetét is. A hibák kialakulásának lehetőségét fokozza a nem megfelelő fűtőanyag használata: a vizes fával való fűtés, a háztartási hulladék elégetése mind-mind növeli a képződő korom és kátrány mennyiségét, az égéstermék-elvezetőből szétterjedő füstgáz pedig károsítja a környéken élők egészségét. Az egészségre a legnagyobb veszélyt a szálló por jelenti, mert a felületére tapadó mérgező anyagok a tüdőbe vagy a vérbe jutva számos egészségügyi elváltozást okozhatnak.

Miért fontos a lakossági kéményseprés?

Tévhit, hogy csak a régi gázkazánoknál jelentkezhet probléma, hiszen minden nyílt égésterű fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amennyiben nem biztosított a levegő-utánpótlás. A kandalló, a cserépkályha, illetve a vegyes tüzelésű kazán, a konvektor és a fali vízmelegítő is lehet nyílt égésterű, ami azt jelenti, hogy ezek a szoba levegőjét használják működés közben. Ha nincs elég friss levegő ezek környezetében, szén-monoxid fog keletkezni, ami magas koncentrációban akár egy percen belül is halált okozhat. Otthonunkban kizárólag olyan kéményt szabad használni, amelyet kéményseprő helyszíni műszaki vizsgálaton ellenőrzött.

Hogy hívhatjuk ki a kéményseprőt otthonunkba?

Mindazoknak, akik nyílt égésterű tüzelő-fűtő berendezést használnak ajánlott az ingyenes kéményseprői ellenőrzés, tisztítás igénybevétele. Magánszemélyeknek az ellenőrzés évente egy alkalommal ingyenes.

Az úgynevezett sormunkát több módon is megigényelhetjük:

  • Online a https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ oldal „időpontfoglalás” nevű elektronikus űrlapjának kitöltésével,
  • Telefonon a 1818 számon a 9 / 1 / 1-es menüpontban,
  • E-mailben a kemenysepro.ugyfelszolgalat@katved.gov.hu címen,
  • Levélben a BM OKF GEK részére címzetten a 1903 Budapest, Pf.: 314. címen,
  • Személyesen, nyitvatartási időben a vármegyei ügyfélszolgálati pontokon,
  • Külföldről a +36 (1) 550 1858 helyi díjszabással hívható telefonszámon.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss