hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kovászos vizes zsemle, ahogy Szabi a pék készíti

MME MME
85 perc
mester
olcsó
10 adag
Hozzávalók
  • 20 dkg kovász (70 %-os hidratáltságú)
  • 4,5 dl víz
  • 2 ek joghurt
  • 50 dkg liszt (BL55)
  • 25 dkg liszt (teljes kiőrlésű)
  • olaj
  • 1,8 dkg só (+ 0,2-0,5 dl víz)
Allergének
  • Glutén
  • Tej

Elkészítés

  1. A 70%-os hidratáltságú kovászunkat - ami 20%-ban teljes kiőrlésű búzalisztből, a másik része pedig finomlisztből készült - a vizes zsemle készítése előtt 10 órával megetetjük.
  2. A kovászt, a vizet, a joghurtot és a liszteket összekeverjük, és 30 percet lefedve állni hagyjuk egy kiolajozott tálban, azaz fermentolizáljuk.
  3. A 30 perc elteltével beledagasztjuk a sót és a 0,2-0,5 dl vizet, majd 30 percet lefedve pihentetjük.
  4. Utána meghajtogatjuk, majd 1 órát pihentetjük. Ismét meghajtogatjuk, majd szintén 1 órát pihentetjük. 10 dkg-s darabokra osztjuk ki.
  5. A felgömbölyített tésztákat minimum 2 órát kelesztjük letakarva, a pulton.
  6. Vaslappal (vagy ennek hiányában tepsivel) együtt felmelegítjük a sütőt 240 fokra, bevágjuk a zsemlék tetejét és gőzös sütőben 22 perc alatt készre sütjük. 

Nézd meg a kovászos vizes zsemle elkészítését videón is:

Ezek is érdekelhetnek