Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kovászos uborka krumplival

60 perc
egyszerű
olcsó
6 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az uborkákat alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük. A fokhagymát gerezdekre szedjük, megpucoljuk. A kaprot megmossuk.
  2. 1 darab hámozott idősebb vagy alaposan megmosott újkrumplit felszeletelünk, majd a tisztára mosott befőttes üveg aljára teszünk belőle néhány szeletet.
  3. Kb. fél maréknyi fokhagymát, 2-3 szál kaprot teszünk rá, majd az uborkákat belesorakoztatjuk az üvegbe, lehetőleg jó tömören, hogy ne ússzanak fel később az üveg tetejére. Az uborkákra teszünk ismét kevés kaprot és 2-3 gerezd fokhagymát, majd pár szelet krumplival zárjuk a sort.
  4. Szobahőmérsékletű sós vízzel felöntjük az üveget úgy, hogy ellepje a legfelső szelet krumplikat is. Érdemes a biztonság kedvéért valamivel lenyomatni, hogy semmi se kerüljön a felszínre, és letakarni egy kendővel, hogy ne szálljon bele semmi.
  5. Az üvegeket meleg, félárnyékos helyre állítjuk. Időjárástól függően akár 1 nap alatt is elkészülhet a kovászos uborka. Amikor az uborkák elveszítik az eredeti levélzöld színüket, mindenképpen zárjuk le az üvegeket, és tegyük hűtőszekrénybe.
  6. Az uborkalé a hűtőszekrényben hamarosan teljesen letisztul, az uborkák pedig finom savanykás ízt kapnak, ámde ropogósak maradnak.

Tipp: Előfordulhat, hogy a felső krumpliszeletek elszíneződnek az érlelés közben. Ez esetben dobjuk ki őket, és úgy zárjuk le az üvegeket. Ebben az állatpotban sokáig eláll.

Megjegyzés

Mennyiségeket azért nem írok, mert kinek milyen nagy üveg jut, abba vásároljon annyi uborkát, amennyi belefér. A kenyér teljesen fölösleges a kovászos uborkához, mivel a kenyérben lévő keményítőt és cukrokat fogják felhasználni a tejsav erjesztő baktériumok, ugyanakkor élesztőgombák is az oldatba kerülnek, amivel kockáztatjuk, hogy az uborka puha és lottyadt lesz, esetleg túlérik. Az is közkeletű tévedés, hogy a kenyérben levő gombák szükségesek az erjedés beindulásához, ami nekünk igazán kell, az a kapor szárán él, ezért inkább alkalmazzunk friss kaprot. Valamint, a legtöbb recept nagy, kovászolni való uborkákra épít, de sokkal finomabb, esztétikusabb és ropogósabb uborka lesz a végeredmény, ha csemege uborkának való apróságokat használunk fel. Felbontás után még a hűtőben is újra életre kel, tehát utána nem érdemes hosszú ideig tartogatni.

Néhány csepp érett lével *beoltva* gyorsíthatjuk az érési folyamatot. - botondkemeny

Ezek is érdekelhetnek

Friss