hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kovászos uborka - krumplival érlelt alternatíva

120 perc
egyszerű
olcsó
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • apró uborka
  • fokhagyma
  • krumpli
  • kapor
  • Valamint:
  • nagy, szélesszájú üveg, lehetőleg a hozzá való zárókupakkal

Elkészítés

Elkészítés: 1 darab hámozott idősebb vagy alaposan mosott újkrumplit felszeletelünk, az üveg aljára mehet pár szelet krumpli, 1/2 marék pucolt fokhagyma, kapor, majd az alaposan megmosott uborkák, lehetőleg jó tömören (különben felúsznak később, és ami kilóg, az megpuhulhat). A tetején ismételjük a kaprot és a fokhagymát, és pár szelet krumplival zárjuk a sort.

Szobahőmérsékletű sós vízzel felöntjük az üveget úgy, hogy ellepje a legfelső szelet krumplikat is. Érdemes a biztonság kedvéért valamivel lenyomatni, hogy semmi se kerüljön a felszínre, és letakarni egy kendővel, hogy ne szálljon bele semmi.

Innentől a dolog egyszerű: meleg, félárnyékos helyre állítjuk az üveget. Időjárástól függően akár 1 nap is elég lehet neki. A lényeg, hogy ha az uborkák eredeti levélzöld színe eltűnik, akkor zárjuk le az üveget, és tegyük az egészet a hűtőszekrénybe. Előfordulhat, hogy a felső krumpliszeletek oxidálódnak, ebben az esetben dobjuk ki őket, és úgy zárjuk le az üveget. Ebben az állatpotban sokáig eláll. Ha jól csináltuk, a végeredmény a hűtőszekrényben hamarosan teljesen letisztul, a lé zavarosságtól mentes, az uborkák finom savanykásak, ámde ropogósak maradnak.

Megjegyzés

Mennyiségeket azért nem írok, mert kinek milyen nagy üveg jut, abba vásároljon annyi uborkát, amennyi belefér. A kenyér teljesen fölösleges dolog a kovászos uborkához, mivel a kenyérben levő keményítőt és cukrokat fogják felhasználni a tejsaverjesztő baktériumok, ugyanakkor élesztőgombák is az oldatba kerülnek, amivel kockáztatjuk, hogy az uborka puha és lottyadt lesz, esetleg túlérik. Az is közkeletű tévedés, hogy a kenyérben levő gombák szükségesek az erjedés beindulásához, ami nekünk igazán kell, az a kapor szárán él, ezért inkább alkalmazzunk friss kaprot. Valamint, a legtöbb recept nagy, kovászolni való uborkákra épít, de sokkal finomabb, esztétikusabb és ropogósabb uborka lesz a végeredmény, ha csemege uborkának való apróságokat használunk fel. Felbontás után még a hűtőben is újra életre kel, tehát utána nem érdemes hosszú ideig tartogatni.

Néhány csepp érett lével *beoltva* gyorsíthatjuk az érési folyamatot. - botondkemeny

Ezek is érdekelhetnek

Friss