Nyugodtan kijelenthetjük, hogy kovászos uborka nélkül nincs nyár, hiszen a bográcsos ételek, mint például a paprikás krumpli, a pincepörkölt vagy a slambuc szinte elképzelhetetlenek nélküle. A kovászos uborkát egyszerű elkészíteni, ám van egy nagyon fontos alapszabály, amit érdemes betartani, ha azt szeretnéd, hogy tökéletes, isteni finom és roppanós legyen a végeredmény.
Egy tapasztalt erdélyi háziasszony elárulta, mi a titok: az ideális erjedési idő betartása, és a megfelelő hőmérséklet biztosítása. Tehát az, hogy soha ne érleljük az uborkát tűző napon, mert az túl gyors erjedést eredményezhet, ami elpusztítja a kovászolást végző élesztőgombákat, így az uborka megromlik, megkeseredik. Ha a megfelelő 26 fok körüli hőmérsékletet biztosítjuk, akkor 3-4 nap alatt elkészül a savanyúság.
A kovászos uborka receptje
Hozzávalók:
- 3 kg kovászolni való uborka
- 1 fej fokhagyma (ízlés szerint)
- 1 csokor kapor
- 1 szelet kovászos kenyér
- 4 ek só (literenként 1 evőkanál)
- 4 l víz
Elkészítés:
- Egy 5 literes befőttesüveget alaposan elmosunk és kiforralunk.
- A sós uborkaléhez 4 liter vizet forralunk fel, és literenként 1 púpozott evőkanál sót adunk hozzá. A lé akkor jó, ha egy fokkal sósabb, mint amit kellemesnek ítélünk.
- Az uborkákat alaposan megmossuk, a szúrós szőröket eltávolítjuk, és két végét levágjuk, hogy elkerüljük a keserűséget. Hosszában 2-4 cikkre vágjuk őket.
- A fokhagymát megpucoljuk, a kaprot megmossuk.
- Az üveg aljára tesszük a kapor felét és a fokhagyma felét, majd szorosan telepakoljuk a bevagdosott uborkákkal. A tetejére tesszük a maradék kaprot és fokhagymát, majd felöntjük a sós lével, hogy ellepje az uborkákat.
- A tetejére tesszük a kenyérszeletet.
- Az üveget egy tányérra helyezzük, és a tetejére is teszünk egy tányért. 3-5 nap múlva kész is az uborka. Fontos, hogy a lé mindig ellepje az uborkát és a kenyeret, különben penészedés vagy kiszáradás léphet fel.
Tipp: Kóstolás után, ha jónak ítéljük az uborkát, szedjük ki egy tálba, és a leszűrt levet ráöntve hűtőben tároljuk.
Ezért együnk minél több kovászos uborkát!
A kovászos uborka fogyasztása élettani szempontból is fontos: Jót tesz a gyomornak, elősegíti az emésztést, és antibiotikumkúra idején regenerálja a károsodott bélflórát. A benne található enzimek megakadályozzák a puffadást okozó baktériumok és gombák elszaporodását.
(Forrás: Csodálatos Erdély )