Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kovászos kenyér

> 90 perc
rafinált
olcsó
4 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. A víz nagy részével (200 g) összekeverjük a lisztet (ezt hívjuk autolizációnak), és egy órát pihentetjük. Ha ez megvan, hozzádagasztjuk a kovászt. Újabb negyed óra után hozzáadjuk a sót a maradék 25 gramm vízzel, és ezt is jól beledagasztjuk.
  2. Egy óra pihentetés után elkezdjük a sziromhajtást (több videót lehet találni az interneten erről), amit 3 órán keresztül végzünk óránként egyszer, összesen háromszor. Előformázzuk, ezután fél órát pihentetjük a tésztát, majd végső formázás után szakajtóba tesszük és készre kelesztjük. (A kelesztési idő mindenkinél más és más, függ például a hőmérséklettől és a kovász aktivitásától. Nálam még 4 órát kelt a konyhapulton, de ez nálad változhat!)
  3. A kenyeret forró, 225 fokos sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. 

PÉKSULI SZABIVAL: ÍME, A TÖKÉLETES KOVÁSZOS KENYÉR TITKA >>> 

LEGYÉL TE IS PROFI, HA KOVÁSZOLT FEHÉR KENYERET KÉSZÍTENÉL >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss