Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kovász

9 5/5
15 perc
egyszerű
olcsó
1 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Glutén

Elkészítés

  1. A kovász készítésének 1. napja: 2 evőkanál lisztet elkeverünk annyi vízzel, hogy galuska sűrűségű tésztát kapjunk, majd az egészet meleg helyen érleljük lezárt üvegben 2 napon keresztül.
  2. A kovász készítésének 3. napján 3 evőkanál lisztet + ugyanilyen mennyiségű vizet hozzákeverünk az eddigi kovászalaphoz, majd ismét lezárjuk az üveget, és érleljük további 2 napot. Közben időnként megkeverhetjük. Nem kell az üveget nagyon szorosan lezárni, hogy kapjon levegőt a kovász.
  3. Az ötödik napon 5 evőkanál lisztet és ugyanennyi súlyú vizet hozzákeverünk az eddigi tésztánkhoz, de csak 1 napot érleljük tovább az üvegben.
  4. A 6. napon már szinte kész a kovász. Ha buborékosodik, mint a felfuttatatott élesztő, akár fel is használhatjuk a kovászos kenyér sütéséhez. Ha még nem elég buborékos, érleljük még egy napot langyos helyen.
  5. A következő felhasználásig hűvös helyen tároljuk. Minden használat előtt etetni, vagyis aktiválni kell a kovászt. Legalább kétszer etessük ugyanannyi liszt és víz hozzáadásával, míg elérjük a receptben írt mennyiséget.
  6. Például 180 gramm kovász felhasználához készítsünk 240 gramm kovászt úgy, hogy az első etetéskor 30 g vízhez adjunk 30 g lisztet és 30 g anyakovászt. Keverjük össze az üvegben, hagyjuk érni 10-12 órát.
  7. Etessük meg másodszorra is: 80 g vízhez adjunk 80 g lisztet és 80 g kovászt. Hagyjuk buborékosodásig pihenni, majd hasznljuk fel a kovászos kenyér recepthez.
  8. A kovász készítése bizony nem megy egyik napról a másikra, de türelemmel és odafigyeléssel tökéletes lesz az eredmény.

Ezek is érdekelhetnek

Friss