Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tönkreteszi a kotyogóst, ha így mosod el: mutatjuk a helyes tisztítás módját

default user icon
MME
Hiába készülnek egyre modernebb kávéfőzők, különféle kapszulás készülékek, vannak akik a jó öreg kotyogósra esküsznek, mert abban a legfinomabb a fekete nedű.

A kotyogós kávéfőző valóban remek találmány és a benne főtt kávénak tényleg egyedi, felismerhető az íze, ám sokan megfeledkeznek a tisztításáról. Hiába forr az aljában a víz, ha nem tisztítjuk vagy ha nem megfelelően mossuk el, akkor garantált a pocsék kávéélmény.

Hibák a kotyogós kávéfőző tisztítása során

Mosogatószert használsz

Az egyik legfontosabb tanács, hogy a kotyogóst ne mosd mosogatószerrel és még véletlenül se használj dörzsis szivacsot vagy súrolószert. Nemcsak felsérted vele a tartály falát, de a karcolásokban könnyen "beleragadnak" a mosogatószer maradványai, melyek rossz ízt kölcsönöznek a kávénak.

Berakod a mosogatógépbe

A mosogatógép csodás találmány, de vannak dolgok, amiket nem szabad mosni benne. Az egyik ilyen a kotyogós. Egyfelől előfordulhat, hogy a gép nem öblíti el megfelelően a kávéfőző tartályait és marad bennük vegyszer, másfelől a gépben használt só képes lehet kárt tenni a kotyogós anyagában, és beszürkíti, mattá teszi a színét.

Hogyan kell tisztítani a kotyogós kávéfőzőt?

A kotyogóst akkor kell elmosni, amikor már kihűlt. Érdemes a zaccot minden főzés után eltávolítani, ne hagyd benne a következő alkalomig. A kotyogós tisztításához elég a langyos, tiszta, folyó víz és az, ha alaposan átöblíted, esetleg az ujjaiddal óvatosan eltávolítod a makacs, odatapadt zaccot. A három részbe szedett kávéfőzőt (alsó és felső tartály, valamint a szűrő) a mosogatás után alaposan ki kell szárítani.

Ha esetleg vízköves vagy erősen szennyezett a kotyogós, akkor érdemes csak valami "szerhez" nyúlni. A Ripost szerint penész vagy vízkő esetén ecetes vagy szódabikarbónás vízbe kell áztatni a kávéfőző elemeit legalább 15 percig, majd utána alaposan átöblíteni langyos vízzel. Ezt követően érdemes egy-két kávé nélküli főzést indítani, hogy biztosan alaposan kitisztuljon a kotyogós és csak ezután használd ismét rendesen.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss