Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kötött leves (Gömös leves)

60 perc
mester
olcsó

Elkészítés

Elkészítés: A leveslében feltesszük a felvágott zöldségeket főni.

Közben a lisztből és a tojásból kicsi víz hozzáadásával tésztát gyúrunk.
Kinyújtjuk a tésztát amilyen vékonyra csak tudjuk.

A zsiradékban megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát, levesszük a tűzről, és elkeverjük pirospaprikával. Hadd hűljön ki.

A kinyújtott tésztát megszórjuk sóval, borssal (ízlés szerint), majd meglocsoljuk a kihűlt pirospaprikás zsiradékkal.

Most jön a varázslat. Elkezdjük a tészta szélét behajtani a két kezünkkel kb. 2 cm vastagon és jól oda is nyomjuk, majd késsel végigvágjuk a csíkot. A szalagból csomót kötünk és eltépjük, majd újabb csomó következik, és így tovább felcsomózzuk az egész tésztát.

Amikor kész a zöldséges levesünk, beletesszük a tésztacsomókat, készre főzzük.

Megjegyzés

Szabolcsban tanultam ezt a receptet, ahol gömös levesnek is hívják. Isteni érzés, amikor beleharapsz a gombócba, és érzed a finom fűszeres ízeket. Másnapra a csomók megdagadnak, még finomabb.

A zsiradékból ki is lehet venni a hagymát, mielőtt a tésztára tesszük, de én inkább vele együtt kötöm a gömöket, mert akkor finomabb lesz.
- Anne57

Ezek is érdekelhetnek

Friss