Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Körtés-kakukkfüves kacsamáj tésztakosárban portói mazsolamártással

60 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 1 csomag leveles tészta
  • 20 dkg pecsenye kacsamáj
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 1 db kisebb körte
  • 1 fej lilahagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1,5 evőkanál tejföl
  • 4 dkg mandula
  • 2 ágacska friss kakukkfű
  • 1 db tojássárgája
  • bors
  • A mártáshoz:
  • 5 dkg mazsola
  • 3 dkg aszalt vörös áfonya
  • 1,5 dl portói bor
  • 3 dkg vaj
  • 1 dl víz
  • 1 mokkáskanál citromlé

Elkészítés

Elkészítés: A füstölt szalonnát felszeletelve serpenyőben kisütjük a zsírját, majd kivesszük a szalonnadarabokat. A zsírban elkezdjük pirítani a szeletelt lilahagymát és a zúzott fokhagymát, hozzáadjuk a csíkokra vágott kacsamájat, sózzuk, borsozzuk. Hozzáadunk 2 evőkanál durvára tört mandulát, és így pirítjuk. Mikor a máj minden oldala megsült, visszatesszük a kisütött szalonnát apróra vágva, hozzáadjuk az előzőleg meghámozott és felkockázott körtét, a kakukkfűleveleket, és így átforgatjuk a májjal, majd hozzáadjuk a tejfölt, összeforraljuk.

A leveles tésztát lisztezett munkalapon fél centi vastagra nyújtjuk, és egy müzlis tálka segítségével 4 egyforma, kerek formára vágjuk. A közepükbe elosztjuk a kacsamájas ragut úgy, hogy a széleken körbe 1 cm-es peremet hagyunk, és ezt a ragu szélén éles késsel körbevágjuk úgy, hogy a kés pengéje csak félig vágja be a tésztát. Ezt a peremet tojássárgájával lekenjük, és megszórjuk durvára aprított mandulával.

Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és előmelegített sütőben, 190 fokon 20-25 perc alatt pirosra sütjük.

A mártáshoz a mazsolát és az aszalt vörös áfonyát víz és portói keverékében puhára főzzük, hozzáadunk egy kevés citromlevet, botmixerrel pépesítjük, majd átszűrjük. A sima mártáshoz hozzáadjuk a vajat, és az egészet beforraljuk.

A kacsamájas tésztakosár mellé tálaljuk.

Megjegyzés

Ezt az pikáns ételt az ünnepi menü előételeként tudnám ajánlani. Gazdag ízvilága kellőképp megmozgatja az ízlelőbimbóinkat a főfogás előtt. Nagyon finom étel, látványa pedig szemet gyönyörködtető. - veruss74

Ezek is érdekelhetnek

Friss