Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Körtés gesztenyetorta tükörmázzal

75 perc
bonyolult
megfizethető
6 adag
Hozzávalók
  • A piskótához:
  • 3 db tojás
  • 10 dkg cukor
  • 3,5 dkg vaj
  • 5 dkg étcsokoládé
  • 12 dkg liszt
  • 0,5 dkg kakaópor
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk vaníliaaroma
  • A körtés krémhez:
  • 35 dkg körte (magozott, hámozott mennyiség)
  • 1 dl víz
  • 2 ek méz
  • 2 dkg zselatin
  • 1 csipet fahéj
  • A gesztenyés krémhez:
  • 30 dkg gesztenye
  • 2 tk vaníliaaroma
  • 5 dl tejszín
  • 1 dkg zselatin
  • A tükörmázhoz:
  • 1 dkg zselatin
  • 9 dkg sűrített tej
  • 13 dkg cukor
  • 0,7 dl víz
  • 15 dkg fehér csokoládé
  • ételfesték (narancssárga)

Elkészítés

  1. A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját és a vaníliaaromát is. A vajat a csokival összeolvasztjuk és belekeverjük a habba. A lisztet a sütőporral és kakaóporral elkeverjük és az előzőekhez szitáljuk. Egy sütőpapírral bélelt 26 cm-es tortaformában 180 fokon 10 perc alatt készre sütjük, majd félretesszük.
  2. A körtét feldaraboljuk, majd a vízzel, a mézzel és a fahéjjal együtt forrástól számítva 10 percig főzzük. Botmixerrel pürésítjük, és hozzáadjuk a zselatint. Egy 18 cm-es tortaformát kibélelünk folpackkal, belesimítjuk a körtés krémet, és a hűtőszekrénybe tesszük, hogy megdermedjen.
  3. A gesztenyés krémhez a gesztenyét a vaníliaaromával simára keverjük. A tejszínt kemény habbá verjük, majd apránként a gesztenyéhez dolgozzuk, végül hozzáadjuk a zselatint.
  4.  A gesztenyés krém felét a tortaformában lévő piskótára kenjünk, majd a torta közepére helyezzük a megdermedt körtés korongot, végül befedjük a maradék krémmel. Fél órára a mélyhűtőbe tesszük.
  5. Amíg a torta a fagyasztóban pihen, elkészítjük a tükörmázat. Ehhez a zselatint beáztatjuk 0,5 dl vízbe. A sűrített tejet felforraljuk a cukorral és a 0,7 dl vízzel. A tűzről levéve beletördeljük a fehér csokit, és addig keverjük, amíg teljesen elolvad. Hozzáadjuk a zselatint is, majd ízlés szerint színezzük az ételfestékkel. Apró lyukú szűrőn átszűrjük, és kissé kihűtjük. (Ne hagyjuk túl sókat hűlni,mert megköt a zselatin és nem tudjuk ráönteni a tortára.)
  6. A tortát kivesszük a mélyhűtőből, és óvatosan levesszük róla a tortakarikát. Szépen elsimítjuk a felületét, majd a mázat a tortára ötnjük, úgy, hogy mindenhol alaposan befedje. (Ilyenkor érdemes rácsra tenni a tortát, mert sok máz fog lefolyni az oldalán.) Tetszés szerint díszítjük. 

Megjegyzés

Halloweeni partik elmaradhatatlan süteménye. A gyerekek odalesznek érte!
Én egy 1 tojásfehérjéből és 14 dkg porcukorból készült cukormázból készítettem Halloween ihlette díszeket, ezzel dekoráltam a tortát. - Noémii244

Ezek is érdekelhetnek