Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Korszerű vagy egészséges?

Egészséges annyit jelent: az egyén számára legmegfelelőbb. Ez pedig kortól, korszaktól független kategória. A korszerű jelenthet ennél többet, kevesebbet, illetve egész mást is. Most épp nagy divat az egészség, az egészséges életmód. Bízunk benne, hogy az egészség marad táplálkozásunkban a legfőbb szempont, de biztos, ami biztos, beszéljünk inkább egészséges táplálkozásról.
Minden élőlény, így az ember létfenntartásának alapja a környezetével folytatott szüntelen anyagcsere, melynek során a szervezet különböző anyagokat vesz fel, azokat átalakítja, a szükségteleneket pedig a környezetébe visszajuttatja. Az anyagcsere folyamatok legfontosabbika a táplálkozás, amikor is a szervezet a test ellátása, működtetése, fejlesztése, növelése érdekében táplálékot fogyaszt. A szükséges anyagokat felhasználja, a salakanyagot pedig kiválasztja a szervezetből.

Helyes és (egyben egészséges) a táplálkozás, ha a szervezet a saját működéséhez ideális testet, testtömeget a megfelelő tápanyagok ideális arányban történő elfogyasztásával fel tudja építeni, és azt a lehető leghosszabb ideig működteti. Az ideális, vagy kívánatos testtömeg elméleti kategória: az a testtömeg, amely mellett az egyén élettartama a leghosszabb.

Az egészséges táplálkozás kritériuma az elfogyasztott táplálék megfelelő mennyiségén, és minőségén túl annak az életkörülményekhez igazodó optimális összetétele, változatossága, és minél magasabb élvezeti értéke is. Tehát a táplálékunk legyen elég, legyen tápláló, legyen változatos - és legyen finom. Az egészséges táplálkozási követelményeket szem előtt tartva figyelembe kell venni az élelmiszerek energia, zsír, fehérje, ásványi anyag és vitamin tartalmát.


Szénhidrátok
Zsírok
Fehérjék
Vitaminok
Ásványi anyagok
Mit tegyünk saját érdekünkben, az egészségünk megőrzéséért?
A bio
Nyers ételek
Az egészséges táplálkozás napi folyamata

Ezek is érdekelhetnek

Friss