Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Medvehagyma, snidling és csili - ezekkel lesz még finomabb a körözött!

A friss snidling, a medvehagyma érkezésével, a primőrök megjelenésével egy időben szinte késztetést érzünk egy jó körözött készítésére. A körözött üde, izgalmas és jól variálható kence, amit minden háztartásban egy kicsit máshogy készítenek el.

A körözött alapja a legtöbb esetben túró, de gyakorta keverik bryndzával is, de akad olyan háziasszony, aki csak és kizárólag friss juhsajtból dolgozik. A körözött elkészítéséhez érdemes a túrót villával megtörni, de ha igazán sima, krémes kencét szeretnénk, akkor a legjobb, ha szitán áttört túróval dolgozunk. Ha a bryndzát szeretnénk elkeverni a túróval, arra is remek megoldást jelent a szitán való áttörés, így jobban keverednek az ízek, s egységes állagot kap a végeredmény. A túrós krémet lazíthatjuk, könnyebben kenhetővé tehetjük egy kis vajjal, tejföllel vagy akár egy kevés krémsajt, mascarpone hozzáadásával is.

KÖRÖZÖTT RECEPT >>> 

A körözötthöz dukál a hagyma, hogy milyen formában és mennyit teszünk bele az csak rajtunk áll. Sokan frissen aprított vörös- vagy lilahagymát tesznek bele, más a fokhagymára, újhagymára bízza a megfelelő aromákat, illetve önmagában vagy kiegészítésként megjelenik a snidling és a medvehagyma is. Ezek persze nyugodtan keverhetők, sőt akinek a gyomra nem rajong a frissen vágott vöröshagymáért, fokhagymáért, az nyugodtan le is dinsztelheti egy kevés vajon, majd vajjal együtt a túróhoz adhatja. Nem árt neki.

Túrós receptek >>> 

A körözött fűszerezése természetesen nem áll meg a hagymakérdésnél. A legtöbb családban kisebb-nagyobb mennyiségű édes pirospaprika kerül a krémbe, de kevés csípős paprikával, csilivel is megbolondítható. A körözöttnek jó fűszere még a kömény, az őrölt fekete bors, de friss zöld fűszerekkel is tovább gazdagítható. A körözöttünkbe kerülhet kakukkfű, csombor, lestyán, egy kis petrezselyem, vagy - a túróval amúgy is bensőséges viszonyt ápoló - kapor.


Az elkészített krémet érdemes néhány órára – egy jól záródó edénybe téve – a hűtőben hagyni, hogy legyen ideje összeérni az ízeknek, s hogy a krémben lévő vaj is megkössön, s jó állagúvá váljon a körözött.

Ezek is érdekelhetnek