Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így zajlik a tesztelés: minden, amit tudnod kell koronavírus-teszt előtt

default user icon
MME
Karácsony előtt valószínűleg sokan rászánják magukat a koronavírus-tesztre, hogy biztonságosan ünnepeljenek. Összegyűjtöttük, mi a teendő PCR, antigén és szerológiai teszt esetén.

Ha az ünnepek előtt koronavírus-tesztre megyünk, nem árt tisztában lenni a szabályokkal, hogy zökkenőmentesen és gyorsan túllegyünk rajta és, hogy a mintavétel is sikeres legyen.

Tesztelés előtt

Fontos, hogy a mintavétel előtt 2-4 órával:

  • ne együnk,
  • ne igyunk, maximum csak egy kis vizet,
  • ne dohányozzunk,
  • ne mossunk fogat,
  • ne hagyjuk otthon a TAJ-kártyát és a személyi igazolványt!

A tesztek

PCR-teszt

A PCR tesztelés során az orrból és a garatból vett mintákban mutatható ki a koronavírus jelenléte (a vírus RNS-ét mutatja ki), ezáltal a PCR teszt azt mutatja ki, hogy a vírus jelen van-e a légutakban. Jelenleg ez a legmegbízhatóbb vizsgálat a COVID fertőzés igazolására, mert már alacsony vírusszint esetén is képes pozitív eredményt adni.

Antigén teszt

Az Antigén tesztelés során az orrból vett mintából mutatható ki a koronavírus jelenléte, így ez a teszt azt mutatja ki, hogy a vírus a tesztelés pillanatában jelen van-e a vizsgált légutakban. Az Antigén teszt előnye, hogy lényegesen gyorsabban mutatható ki vele az eredmény, mint a PCR teszttel, azonban hivatalosan nem fogadják el az eredményt, tehát karantén mentesítésre sem itthon, sem külföldön nem felhasználható.

Szerológiai teszt

Nem alkalmas az aktuális fertőzöttség kimutatására. Azt mutatja ki, hogy korábban átestünk-e COVID fertőzöttségen. Nem fogadják el karantén mentesítő tesztnek sem itthon sem külföldön. Akkor hasznos, ha azt szeretnénk megtudni, hogy átestünk-e már korábban COVID-19 betegségen. A koronavírus szerológiai (antitest) tesztje ujjbegy szúrással kimutatott ellenanyag vizsgálat, ami az IgM és IgG ellenanyagok mennyiségét nézi, de ezek csak fertőződés után kb. 1-2 héttel lesznek kimutathatóak, korábban nem.

Így zajlik a tesztelés

Ha az otthonunkban végzik a tesztet

Az otthoni teszteléshez regisztrálnunk kell egy választott oldalon és ott időpontot foglalni. A megadott időpontban otthonunkban keresnek fel bennünket a tesztet végző szakemberek. Az eredményt pedig általában másnap küldik ki e-mailben. Az otthoni tesztelés magánúton minden esetben feláras.

Ha autós tesztre megyünk

Autós tesztre is időpontot kell foglalunk, és a teszt napján a kiválasztott idősávban autónkkal a tesztelőállomáshoz kell hajtanunk. Miután autóval megkerestük a tesztelőt, lehúzzuk az ablakot, aki garatnyálkahártyából veszi le a mintát. Ezután elhajthatunk, így ki sem kell szállnunk a járműből. Az eredményt másnap küldik e-mailben.

Ha szűrőbuszhoz irányítottak minket

A szűrőbusznál sokáig várakozhatunk, ezért készüljünk meleg öltözékkel illetve ajánlott autóval érkezni. Először egy antigén gyorstesztet végeznek, orrból veszik a mintát, amelynek kb. 20 percen belül megvan az eredménye, ezt ott helyben meg kell várni. Ha pozitív a teszt, akkor kezdődik a kötelező karantén, amelyről a járványügyi hatóság és a háziorvos a járványügyi szakrendszeren keresztül értesítést kap.

Ha első körben negatív volt a teszt, abban az esetben az OMSZ munkatársai elvégzik a PCR mintavételét, melyet laboratóriumban vizsgálnak tovább. A PCR-vizsgálat eredményét is az EESZT-ben vagy a háziorvostól tudhatjuk meg.

Ha magunkat tesztelnénk

Már arra is van lehetőségünk, hogy otthonunkban mi magunk készítsük el a tesztet. Az otthoni önmintavételes PCR-teszt is teljesen megbízható és ugyanolyan pontos eredményt ad, mint a hivatalos, ráadásul ennél a módszernél az orron keresztüli mintavétel kevésbé kellemetlen. 

Ha tüneteink vannak

Ha tüneteink vannak, konzultáljunk telefonon a háziorvosunkkal, aki - amennyiben indokoltnak tartja -, értesíti az Országos Mentőszolgálatot (OMSZ) a mintavétel érdekében. Számítsunk arra, hogy a mintavételt végző dolgozók fehér „szkafanderbe” öltözve érkeznek majd. A teszt eredményéről a háziorvos értesít, illetve ha rendelkezünk ügyfélkapu regisztrációval, megnézhetjük az eredményt az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben.

Olvasd el ezeket is:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss