Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Koronavírus: mit tudunk a kínai vakcináról?

default user icon
MME
A közelmúltban kiderült, hogy a Sinopharm nevű kínai vakcinából vásárolna be Magyarország, ha a gyógyszerészeti hatóság is rábólint. Azonban jó néhány ellentmondásos információt találhatunk az oltóanyagról a neten. De mi igaz közülük és mi nem?

Eddig nagyjából 130 ezer embernek elegendő oltóanyag érkezett az országba. Nagy részüket már beoltották, eddig 129 689-en kaptak oltást, míg 1643-an már a második oltást is megkapták. A kormány azonban lassúnak tartja az uniós vakcinabeszerzést és szállítást, és úgy véli, hogy a magyar emberek egészségének és életének megóvásáért az EU-s vakcinabeszerzésen túl is szükséges oltóanyagok beszerzése - írja az MTI.

A napokban több tízmilliárd forintot különítettek el a brüsszeli keretszerződésen kívüli vakcinák beszerzésére. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet szakértői Pekingben ellenőrizték a Sinopharm kínai gyógyszergyártó vakcináinak gyártási folyamatait, és megállapították, hogy a vakcina gyártása biztonságos körülmények között történik. 

Menczer Tamás elmondta, még kevesebb vakcina lesz Európában, miután a Pfizer bejelentette, hogy csökkenteni fogja a szállítandó mennyiséget. A Moderna ugyan továbbra is szállít, de csak kis mennyiségű oltóanyagot, az AstraZeneca engedélyezése pedig "majd valamikor következik", de ez még hetekbe telhet - tette hozzá. "Ezért döntött a magyar kormány korábban már úgy, hogy megnéz más forrásokat: Oroszország és Kína jött elsősorban szóba" - fejtette ki az államtitkár, hozzátéve, hogy az orosz és a kínai vakcinákat a magyar szakemberek az egészségügyi protokoll alapján megvizsgálják.

Menczer Tamás hangsúlyozta, a magyar szakemberek világhírűek és képesek önálló döntést hozni, s amikor végére értek a munkának, akkor elmondják a véleményüket a vizsgált vakcinákról. Ha ők azt mondják, hogy a vakcinák rendben vannak, akkor lehet szerződést kötni a gyártókkal, de addig nem. Elmondta azt is, információi szerint tizennégy európai ország jelentkezett egy óra alatt a kínai gyártónál azt követően, hogy az "előrehaladott" magyar tárgyalások nyilvánosságra kerültek.

MENNYIRE BIZTONSÁGOS?

Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem virológusa a Telexnek azt mondta, beleásta magát a vakcina első és második klinikai vizsgálati fázisáról közzétett eredményekbe, és az adatok biztonságos és jó hatásfokú, jó immunogenitású vakcinát mutatnak. Az a gond, hogy ezt a harmadik fázis eredményei alapján lehetne megalapozottabban megítélni, ezeket viszont még nem tették közzé. Emiatt az eredményeket  független szakértők nem ellenőrizhetik, így egyelőre bemondáson alapuló adatok érhetők csak el.

A vakcina a kínai hatóságok vizsgálata szerint 79%-os hatásosságú, az Egyesült Arab Emírségek szerint pedig 86%-os. Mindkét eredmény jónak számít, és a gyártó szerint a koronavírus újabb variánsai ellen is hatásos a vakcina.

Gulyás Gergely szerint mostanra már 20 milliónál többen kapták meg ezt az oltást Kínában és a Közel-Kelet több országában is. Komoly mellékhatásról egyelőre nem érkezett hír, hiteles beszámoló nem született arról, hogy bármilyen probléma lenne a vakcinával.

A pécsi virológusok véleménye

A Sinopharm vakcináról (BBIBP-CorV) a pécsi virológusok is közzétették a véleményüket. Szerintük az inaktivált SARS-CoV-2 vakcina, a BBIBP-CorV, százas nagyságrenden vizsgálva biztonságos (súlyos mellékhatás nélküli) és jól tolerálható minden tesztelt dózisban, mindkét korcsoportban, az immunválaszt pedig megfelelő mértékben idézi elő. Adagolását tekintve két adagos, melyet 21 nap eltéréssel adnak be, komponensei tekintetében a legáltalánosabban használt adjuvánst, alumínium-hidroxidot tartalmaz.

Technológiáját tekintve az első generációs vakcinák közé tartozik, ehhez összetettebb gyártási folyamatok kellenek (mellékelt kép), mint az újabb generációs vakcinák tekintetében, ez nem indikálja a minőséget! Rendkívül fejlett gyártósorok léteznek ezekre a technológiákra is, olyan országok, ahol ez elérhető, logikus, hogy ebbe az irányba indulnak. A tényleges hatékonyságot és az esetleg jelentkező ritkább mellékhatásokat a klinikai hármas fázis (tízezres nagyságrendű tesztelés embereken) adataiból olvashatjuk majd – reményeink szerint hamarosan, ennek publikálási idejére nem találtunk adatot.

A klinikai hármas fázisra vonatkozóan az indikatív adatok olyan országokból, ahol használatban van, összességében 79,35%-os hatékonyságot jeleznek. Fontos megjegyezni, hogy a bejelentések alapján a súlyos megbetegedéstől ez a vakcina is százszázalékos védelmet nyújt!

Ezek alapján egy klinikai hármas fázisba vonható, ígéretes vakcina képe rajzolódik ki.

Az inaktivált vakcina, a hírekben megjelent nyilatkozatokkal ellentétben nem egy rossz technológia. Jelenleg ezen a technológián alapuló vírus ellenes oltások: gyermekbénulás, Hepatitis A, veszettség, influenza. A vakcinák gyártása során a technológia kérdése főként gyógyszeripari döntés – mire van gyártási és fejlesztési háttér? A felhasználás tekintetében a klinikai hármas fázis eredményei adnak értékes adatokat, nagyon reméljük, hogy hamarosan ezek elemzésével is jelentkezhetünk.

Beadatnánk? Amennyiben a hármas tesztfázisban is megmarad a kedvező profil, valamint az Európai Unió és a hazai szakhatság is jóváhagyja és engedélyezi a válasz egyértelmű: igen!

A teljes poszt itt olvasható >>> 

Hány adagot kell belőle beadni?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatbázisa szerint a Sinopharm két vakcinát is fejleszt párhuzamosan, mindkettőből két adagot javasolnak 21 napos különbséggel.

Hány éves kortól lehet beadni?

A Sinopharm elnöke, Liu Jingzhen azt mondta, hogy a vakcina az alkalmazási előirata szerint 18 év felett adható. Azóta már a 18 év alattiak vizsgálata is lezárult, és elmondása szerint a vakcina az ő csoportjukban is biztonságosnak bizonyult, a hatásosságáról szóló adatokat pedig még elemzik. A jövőben szerinte 3 év felett mindenkinek ajánlani fogják a vakcinát.

Ezek is érdekelhetnek

Friss