Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Koronavírus: milyen gyógyszer legyen otthon a járvány idején?

default user icon
MME
Tényleg megvéd minket a szájmaszk a koronavírustól? Hogyan védekezzünk ellene? Milyen gyógyszereket szerezzünk be otthonra? Az Intima.hu Dr. Dér Péter gyógyszerészt faggatta arról, hogy lehet felkészülni a koronavírusra.

Megvéd minket a szájmasz a koronavírustól?

„A leggyakrabban látott szájmaszkok alapvetően kifelé védenek. Vagyis nem a viselőjét óvják meg a környezettől, hanem a környezetet óvják meg a viselőtől. Annak kell hordani, aki nem akarja a kórokozóit teríteni. Van persze olyan típusú szájmaszk is, mely sűrűbb szövésű, szelepes, azok tudnak esetleg valamennyire befelé is védeni. De azt tudni kell, hogy kimutatták, hogy a koronavírus szembe kerülve is okozhat fertőzést, szóval akkor már kellene védőszemüveg is” - mondja Dr. Dér Péter.

„Amikor csak tehetjük, elmondjuk, hogy látszatvédelmet nyújt ez az egyszerű szájmaszk, és a betegeknek kellene hordani. Mondjuk, azért azt hozzá kell tenni, hogy ha mindenkin lenne, az nem lenne hátrány, mert egyéb kórokozót (is) ürítünk ebben a náthás időben, csak sajnos a jelenleg elérhető készletek ezt nem fedezik.”

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

„Az általánosan is javasolható teendők, amik itt felmerülnek: a megfelelően kivitelezett kézmosás, a helyes életmód, ami magában foglalja a elegendő pihenést, a kiegyensúlyozott és vegyes táplálkozást, illetve a rendszeres sportolást.”

Milyen gyógyszerekre lenne szükségünk otthon egy esetleges koronavírus miatti karantén esetén?

„Alapvetően a szokásos házipatikát érdemes otthon tartani, amit kiegészítenék valamilyen bevonóként működő köhögéscsillapítóval. Hiszen a koronavírus a légutak nyálkahártyáját támadja, és köhögéssel jár együtt.”

Mire lehet szüksége ezeken felül egy kismamának?

„Nem többre, mint egy átlagos embernek, annyival egészíteném ki, hogy várandósság esetén a nőgyógyász tudjon a gyógyszerelésről, az esetleges fertőzésről, míg szoptatás esetén figyelembe kell venni a szoptatás alatti alkalmazhatóságot.”

Mire lehet szüksége ezeken felül egy kisgyermekes családnak?

„Egy dolog jut eszembe, ami nagyon fontos lehet, hogy a tápszert fogyasztó csecsemők esetében legyen otthon megfelelő mennyiségű tápszer. Ahogy egyébként a felnőttek is gondoskodnak a saját étkezésükről, a gyerekekről se felejtkezzünk el.”

Mire lehet szüksége ezeken felül egy krónikus betegséggel küzdőnek?

„Ott már bővebb a lista, hiszen a rendszeresen szedett gyógyszerekből jó, ha van otthon plusz egy havi mennyiség. De talán ennél is lényegesebb, hogy tudják mi a teendő, ha egy fertőzés miatt az egyébként jól beállított vérnyomásuk, vércukruk más élettani paraméterük elmozdul. Illetve a krónikus légúti betegségben szenvedők, a kezeletlen allergiások esetében az alapbetegség miatt a légutak szűkebbek, így légúti betegségre hajlamosabbak. Összességében a krónikus betegségben szenvedőkre kell a leginkább vigyázni, mert ők a veszélyeztetettebbek.”

ENNYI IDEIG MARAD ÉLETBEN A KORONAVÍRUS A KÜLÖNBÖZŐ FELÜLETEKEN>>> 

ÍGY ERŐSÍTSD MEG AZ IMMUNRENDSZERED KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY IDEJÉN!>>> 

5 SZOKÁS, AMI MIATT KÖNNYEBBEN ELKAPHATOD A KORONAVÍRUST>>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss