Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Koronavírus: ezek a post-Covid súlyos tünetei

default user icon
MME
A koronavíruson átesett emberek többsége néhány hét alatt felépül, ám vannak olyan páciensek, akik hónapok múlva is súlyos tüneteket észlelnek magukon. A post-covidos tünetek egyaránt jelentkezhetnek idős, krónikus betegségben szenvedők, vagy fiatal pácienseken is.

A Covid-19 járványban milliók fertőződtek meg szerte a világon. Vannak olyan emberek, akik tünetmentesen átestek a víruson, de vannak olyanok is, akik a betegség lefolyása után ugyan negatív tesztet produkálnak, de továbbra is súlyos rosszullétekről számolnak be. A tanulmányok szerint a post-covidos tünetben a vírust elkapók 20-25 százaléka szenved.

Mik ezek a tünetek?

A páciensek leggyakoribb tünetként a következőket emlegetik:

Fáradtság
Légszomj
Köhögés
Ízületi fájdalom
Mellkasi fájdalom

Néhányan pedig szintén hosszútávú tünetként tapasztalták az alábbiakat is:

Izomfájdalom
Fejfájás
Gyors vagy lüktető szívverés
Szag- vagy ízvesztés
Memória, koncentrációs zavar
Alvási problémák
Kiütés vagy hajhullás

Az orvosok szerint a post-Covid ugyanolyan szervi károsodásokat okozhat, mint a koronavírus. Roncsolhatja a tüdőt, keringési zavarokat, veseelégtelenséget,  idegrendszeri zavarokat és pszichés problémákat is okozhat, derült ki a mayoclinic.org cikkéből. 

Post-Covid okozta szervkárosodások

Szív - Az orvosok a gyógyulás után hónapokkal elvégzett vizsgálatok alkalmával diganosztizáltak már károsodást a szívizomban, olyan embereknél is, akik csak enyhe COVID-19 tüneteket tapasztaltak. Ez növelheti a szívelégtelenség vagy más szívbetegségek kockázatát.

Tüdő - A tüdő a CT-vizsgálat során hasonló képet mutathat, mint a Covid-19 alatt. A légzőszerven hegek jelenhetnek meg, amik hosszútávú légzési problémákat okoznak.

Agy - Még fiataloknál is előfrodulhatnak görcsös rohamok, vagy stroke is. A COVID-19 növelheti a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát is. 

Fordulj orvoshoz!

A szakemberek szerint nagyon fontos, hogy aki a post-Covid tüneteket tapasztal magán, forduljon orvoshoz. A vizsgálatok során ki kell zárni az olyan súlyos eseteket, mint a szívelégtelenség, vagy a mélyvénás trombózis. Ha ezeket kizárták, akkor hosszabb rehabilitáció vár a páciensekre. 

KORONAVÍRUSOS BETEG NE HASZNÁLJON KÖPTETŐT ÉS ALUDJON HASON! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss