Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Körömpörkölt II.

MME MME
4 4.5/5
> 90 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: A zsírt felolvasztom, majd az összevágott hagymát fokozott kevergetés mellett, fedő nélkül aranybarnára pirítom. Nem pároljuk, hanem pirítjuk a hagymát!

A tűzről levéve belekeverem az összetört fokhagymát, a 4 púpozott kávéskanál őrölt pirospapri-kát, a fél kávéskanál csípős őrölt pirospaprikát és az összedarabolt, alaposan megtisztított lábakat. A tűzre visszatéve nagyon alaposan összekeverem a paprikás hagymával. Ezt addig csinálom, míg a hideg hús elkezdi felvenni a hőmérsékletet.

Ekkor felöntöm az 1 l vízzel, hozzáteszem a sót, az összevágott paprikát, paradicsomot, ételízesítőt és a fél kávéskanál kristálycukrot. Alaposan összekeverem, lefedem, és a tüzet igen lassú forrásra beállítom. (Bográcsba is így készül, a tűz *beállítása* arra vonatkozik, gázon könnyebb.) A főzés igen lassú művelet, 4-5 óra is lehet. Fontos, hogy a szaft sűrű, ragacsos legyen, és a hús könnyen leváljon a csontokról. Sűrűn, kb. negyed óránként megkeverem. Elkészülte előtt fél órával öntöm bele a bort (így a bor aromája megmarad a szaftban). Elképzelhető, hogy 2-3 órai főzés után kb. 1-2 dl vizet kell utánatölteni.

A kóstolgatás elkerülhetetlen, van idő az egyéni szájíz szerint fűszerezni!

Jó étvágyat!

Ezek is érdekelhetnek

Friss