Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Itt a tavasz legtutibb fogyókúrája: csak úgy olvadnak le a kilók a Koroleva-diétával!

default user icon
MME
Margarita Koroleva neve itthon nem cseng ismerősen, pedig hazájában ő az egyik legnépszerűbb táplálkozási szakértő: az orosz celebek és hírességek Koroleva útmutatásai alapján fogynak. Imádják a 9 napos diétáját (nevezzük inkább fogyókúrának) is, ami igen drasztikus – cserében garantáltan sikeres!

Koroleva diétája azt ígéri, hogy módszerével gyorsan és biztosan megszabadulhatunk jó néhány plusz kilótól, emellett erősíthetjük az immunrendszerünket és méregteleníthetjük is a szervezetünket. Sajátos monodiétája alaposan átgondolt. Jellemzője, hogy a kilenc nap három ciklusra bontható. A ciklusok központi eleme egy-egy étel: a rizs, a csirkehús (vagy hal) és a zöldségek. A rizs gazdag szénhidrátban, a csirkehús fehérjebomba, míg a zöldségek rostban bővelkednek, így a diéta végén megszabadítják a bélrendszert a méreg- és salakanyagoktól. Koroleva mindehhez naponta legalább 2-2,5 liter natúr ásványvíz elfogyasztását javasolja. 

1-3. NAP

Az első három nap rizst ehetünk. Előző este öntsünk fel kétszeres mennyiségű forró vízzel 250 gramm rizst. Kb. 15 percig főzzük, majd adagoljuk ki hat egyenlő részre. A rizst megfűszerezhetjük, de a só tilos! Ezeket a rizsadagokat lehet a nap folyamán elfogyasztani úgy, hogy az utolsó étkezés időpontja legkésőbb este 8 óra legyen.

A „rizses”  napokon Koroleva azt ajánlja, hogy az étkezések között fogyasszunk el napi 3 evőkanál mézet.  

 

4-6. NAP

Naponta legfeljebb 1200 gramm csirkehús, vagy legfeljebb 700 gramm hal fogyasztása javasolt. A hús- és halnapok váltogathatók, de egy napon belül nem lehet mindkettőből enni. A húst és a halat is párolhatjuk, vagy zsiradék nélkül süthetjük, miután eltávolítottuk a bőrt és a zsírosabb részeket. A rizshez hasonlóan a hús- és halételeket is osszuk el hat egyenlő részre és ezeket az adagokat fogyasszuk el a nap folyamán. Az utolsó adagot legkésőbb este 7 órakor együk meg. Ugyanúgy, mint a rizs esetében, fűszerezhetünk, de sót nem használhatunk!

A méz ebben a három napban nem szerepel a diétában, de a bőséges folyadékbevitel ez esetben is elengedhetetlen.

 

7-9. NAP

Most a zöldségeké a főszerep a felesleges kilók elleni harcban. A menü egy napra a következő: 500 gramm párolt vagy dinsztelt, továbbá 500 gramm friss zöldség. Az egész mennyiséget ismét hat adagra osztjuk és legkésőbb este 8 óráig elfogyasztjuk. A táplálkozási szakértő azt javasolja, hogy részesítsük előnyben a fehér és zöld színű zöldségeket (pl.: uborka, káposzta, hagyma, fiatal cukkini). A színes zöldségek (paradicsom, cékla, sárgarépa, kaliforniai paprika) is megengedettek, de ezekből kevesebb legyen a tányéron, mint az előzőekből. 

A megfelelő folyadékbevitelre ez esetben is különös figyelmet kell fordítani, és 3 teáskanálnyi mézet lehet és kell is a vízhez adni!

A legfőbb plusz a zöld tea, amelyet korlátlan mennyiségben lehet fogyasztani – természetesen cukor vagy bármilyen édesítőszer hozzáadása nélkül. 

 

Hogyan lesz tartós az eredmény?

Annak érdekében, hogy a leadott kilók ne szaladjanak fel rövid idő múlva, fontos betartani a következő szabályokat:

  • Mindenképpen reggelizzünk!
    Az első étkezés segít beindítani az anyagcserét, és ennek eredményeként elkerülni a túlevést a nap folyamán. Ha nem reggelizünk, alig várjuk az ebédet és a vacsorát és valószínűleg többet is fogunk enni, mint amennyi kalóriára szükségünk van. 
  • Étkezzünk tudatosan!
    Koroleva, mint minden táplálkozási szakember, fontosnak tartja a tudatos étkezést. Amikor az ételek között válogatunk, tegyük fel magunknak a kérdést: biztos, hogy erre szüksége van a szervezetünknek? Hasznos lesz vagy épp ellenkezőleg: károsítjuk az egészségünket?
  • Rendszeres időközönként együnk
    A diéta kitalálója arra figyelmeztet, hogy kilenc nap után is fontos lenne többször enni, kisebb adagokat, így elkerülhetjük az éhezést. A legegyszerűbb módszer erre a „bögrézés” vagy „poharazás”: egyszerre mindig annyit együnk, amekkora adag egy pohárban elfér.
  • Okosa a konyhában
    Használjunk a főzés során olyan fűszereket, amelyek gyorsítják az anyagcserét, támogatják az emésztőrendszer egészségét! Kerüljük az olajban, zsírban sült ételeket, és ne vigyük túlzásba a fehérjebevitelt! (Nők esetében max. napi 250 gramm, férfiaknak legfeljebb 300 gramm fehérje fogyasztása ajánlott!)
  • Mozogjunk
    Ne feledkezzünk meg a fizikai aktivitásról sem. Ha fogyni szeretnénk, az edzésnek legalább 40 percig kell tartani, mivel a zsírt a szervez csak kb. 20 perc után kezdi el égetni. 

A KOROLEVA DIÉTA előnyei:

  • A diéta hatékony: az erőfeszítéseinkért cserébe akár 5-10 kilótól is megszabadulhatunk.
  • A diéta javítja, felpörgeti az anyagcserét.
  • A kilenc nap alatt fogyasztható élelmiszerek jót tesznek a szervezetnek. A rizs gazdag aminosavakban, B-vitaminokban, amelyek jótékony hatással vannak az idegrendszerre, erősítik a szívizmot, jóddal, foszforral és kalciummal látják el a szervezetet. A rizs, mint egy ecset, kisöpri a a felesleges nátriumot a szervezetből. A rizs különösen hasznos gyomorhurut és gyomorfekély esetén. Ezenkívül a rizs rendszeres, mértékkel történő fogyasztása segít optimalizálni a vérnyomást. 
  • A hal különféle értékes ásványi anyagokban, vitaminokban és nyomelemekben gazdag. Jótékonyan hat a szív- és érrendszer egészségére.
  • A csirkehús sok-sok értékes fehérjét biztosít számunkra. A fehérjék táplálják az izmokat, segítenek megszabadulni a felesleges zsírtól, ezáltal hozzájárulnak a fogyáshoz. 
  • A zöldségek jótékony hatással vannak az immunrendszerre, értékes hatóanyagai, vitamin- és ásványi anyag tartalmuk révén csökkentik számos egészségügyi probléma kockázatát. 

A KOROLEVA DIÉTA hátrányai:

  • Bár az étrendben felhasznált élelmiszerek önmagukban hasznosak, a vitaminok és ásványi anyagok nem biztos, hogy elegendőek a szervezet számára, hiszen kilenc napig elég egyoldalú a táplálkozás. 
  • A vércukorszint, különösen a rizsnapokon, ingadozhat.
  • A húsnapokon felborulhat a só-víz háztartás egyensúlya. 

Ellenjavallt:

  • Tilos ez a drasztikus diéta azoknak, akik gyomorhurutban, gyomorfekélyben, súlyos szív- és érrendszeri betegségben szenvednek. 
  • Ne kezdjünk el fogyókúrázni akkor sem, ha megfáztunk vagy bármilyen más betegségünk van. Ilyen esetekben ne terheljük a szervezetünket egy drasztikus fogyókúrával! 
  • Mivel ez a kilenc napos diéta meglehetősen szigorú, a legjobb, ha orvoshoz fordulunk, mielőtt diétázni kezdenénk. Előfordulhat, hogy mi magunk sem vagyunk tisztában azzal, hogy valamilyen betegségben szenvedünk. 

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek