Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

3 környezetbarát, mégis gyönyörű ajándékcsomagolási ötlet Martha Stewarttól

default user icon
MME
A karácsonyt semmi nem teszi ünnepibbé, mint egy halom gyönyörűen becsomagolt ajándék, amely felbontásra vár. De még akkor is, ha visszafogottan ajándékozol, rengeteg papír és műanyag csomagolóanyag kerül a szemétbe. Kivéve, ha odafigyelsz a fenntarthatóságra, és környezetbarát anyagokat választasz.

A csomagolóanyagok bolygónkra gyakorolt negatív hatásai egész évben problémát jelentenek, de a karácsony kiemelt időszaknak számít. Ennek ellenére nem kell lemondani a szép, ízléses csomagolásról. Martha Stewart, az amerikaiak kedvenc háziasszonya remek tippeket ad a környezetbarát csomagolásra. Ezekből szemezgettünk.

Csomagolj szövetkendőbe!

A furoshiki egy tradicionális japán csomagolókendő, amit ruhák, ajándékok szállítására használtak. A műanyagzacskók elterjedése egy időre visszavetette a használatát, de ma, ahogy egyre többen kezdenek odafigyelni a hulladékcsökkentésre, újra reneszánszát éli. Pont azért tökéletes, mert újra és újra felhasználhatók a különböző méretű, színű és mintázatú szövetdarabok. Ami még külön jó, hogy nincs szükség ragasztószalagra, csak néhány klassz csomóra és egy kis fantáziára. Ha furoshikibe csomagolod az ajándékaidat, maga a szövet is az ajándék részévé válhat. De a nem egyedi szövetek is ugyanolyan jól működnek: csomagolhatsz ajándékot egy sálba, kendőbe, amelyről tudod, hogy a megajándékozott imádni fogja. De ugyanígy konyharuhákat is használhatsz: a gasztroajándékokhoz nagyon jól illik minden minta!

Használj környezetbarát csomagolópapírt

Az újrahasznosított anyagból készült csomagolópapír szénlábnyoma körülbelül 50%-kal kevesebb, mint az újé. Gyakori tévhit, hogy minden csomagolópapír újrahasznosítható, pedig az igazság az, hogy nagyon kevés az. A fényes bevonatú, fémes vagy csillogó felületű papír nem újrahasznosítható! Ha fontos számodra a környezetvédelem és újrahasznosítható lehetőségeket keresel, a viaszmentes papír és a nátronpapír a legegyszerűbb megoldás.

Csomagolj szövettáskába!

A különös formájú vagy túlméretezett ajándékokat legkönnyebben szöveg ajándéktasakba csomagolhatjuk. Ezeket megvásárolhatod, vagy saját magad is megvarrhatod. Ezzel arra ösztönözheted az ajándékozottat, hogy továbbadhatja a környezetbarát csomagolóanyagot, így egy szövettáskának lesz második, harmadik, negyedik élete… és még több is!

Még több ötletet itt találsz!

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss