Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Rendkívüli Kormányinfó: jó hírt jelentettek be a kisvállalkozások számára

default user icon
MME
Rendkívüli Kormányinfót tartott szombaton Gulyás Gergely, jó hírt jelentettek be a kis- és közepes vállalkozások számára, mutatjuk a részleteket.

Rendkívüli Kormányinfót tartott szombaton 11:30-kor Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. A Kormányinfóra Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is megérkezett.

Európában és Magyarországon is szankciós infláció van, szankciós felárat kell fizetni az energiáért, ami megjelenik a szállítási költségekben és ezáltal az élelmiszerárakban is, és súlyosan befolyásolja negatív irányba a magyar családok mindennapjait - fejtette ki a miniszter.

Közölte: a kormány a jegybankkal összehangoltan fel kíván lépni a szankciós infláció ellen. A benzin- és élelmiszerárstopról korábban döntöttek, a kamatstopot is fenntartják és kiterjesztik. Három további intézkedésről döntöttek:

  • kiterjesztik a kamatstopot a kis- és közepes vállalkozások hiteleire,
  • meghosszabbítják a Széchenyi Kártya hitelprogramját,
  • gyármentő programot is hirdetnek.

Kamatstop a kis- és középvállalkozások számára

A kis-és középvállalkozások kamatstopja a változó kamatozású hitelekre vonatkozik. Június 28-i állapoton rögzítik a kamatot 7,77 százalékon. Ma ez 16,69 százalékos a kamatlabáb. November 15-i határidővel vezetik ezt be, és jövő év június 1-ig lesz ez érvényben. A kkv-esetén 40-45 százaléka a hiteleknek érinti ez a lépés - mondta Nagy Márton. A részletek a Közlönyben jelennek majd meg.

Meghosszabbítják a Széchenyi kártya hitelprogramját

A Széchenyi kártya meghosszabbítása is fontos lépés, 3,5 százalékról fix 5 százalékra emelkedik január 1-től a kamata. Összességében hat kártya marad meg. A kamattámogatást az állam ki fogja fizetni, de a bankokat is ösztönözni kell, hogy ezt ajánlák.

Január 1-től június 1-ig automatikusan érvénybe lép a Széchenyi-kártyák esetében az 5 százalékos fix kamatozás - mondta az Origo kérdésre Nagy Márton. Úgy látja, hogy ezzel segítik a cégek hitelhez jutását. November 15-től 60 ezer kkv-nál automatikus lép életbe a változó kamatozású a kamatstop.

Még több hír:

Ezek is érdekelhetnek

Friss