Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Korhelyleves gerslivel

90 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók kb. 2 literhez:
  • 50 dkg vecsési savanyú káposzta
  • 40 dkg füstölt sertéshús (pl. tarja, comb, lapocka stb.)
  • 5 dkg zsír
  • 2 dkg liszt
  • 6-8 dkg árpagyöngye (gersli)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • kb. 1 evőkanál őrölt paprika
  • 2-3 babérlevél
  • 1 kis chilipaprika
  • kb. 1 teáskanál egész kömény
  • kb. 10 szem egész bors
  • őrölt feketebors
  • kb. fél teáskanál borsikafű
  • aprított kapor (télen fagyasztott)
  • csipet cukor
  • A tálaláshoz:
  • tejföl

Elkészítés

Elkészítés: A gerslit előre beáztatom, az áztatóvizet többször lecserélem.

A húst (gyorspácos) kockázom, a káposztát leöblítem, kinyomkodom, a szálakat átvágom. A vöröshagymát és a fokhagymát aprítom.

Fele zsiradékon a hagymát megdinsztelem, majd a fokhagymát is, a köményt megfuttatom benne. Meghintem őrölt paprikával, egyet keverek rajta, ráteszem a káposztát, a húst és a gerslit. Felengedem kb. 1,5 liter vízzel, fűszerezem babérral, chilivel, egész borssal, puhulásig lassú forralással főzöm (sót csak később adok hozzá, ha igényli).

Közben zsemleszínű rántást készítek a maradék zsiradékból és lisztből, kevés vízzel kikeverem, a levest berántom. Ha szükséges, sózom, őrölt borssal, borsikafűvel, aprított kaporral ízesítem, együtt pár perc alatt készre főzöm, a végén csipet cukorral lágyítom az ízeket.

Tálalásnál tejfölt kínálok hozzá.

Ezek is érdekelhetnek

Friss