Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kopasz barack, őszibarack, sárgabarack

Az illatos, csorgó levű, mézédes, rostos finomságokkal nem lehet betelni. S hogy ragacsosak leszünk tőlük? Ki bánja? Hisz ez jelzi, hogy édes, érett, lédús gyümölccsel van tele a markunk.

Ezek után már csak az a kérdés, hogy sárgát, kopaszt vagy őszit válasszunk? Mindhárom gyümölcs egyaránt egészséges, vitaminokban és tápanyagokban gazdag, rostos - és alacsony kalóriatartalommal bír. Legjobb, ha nyersen fogyasztjuk őket, de kiváló leveseket, szószokat, salátákat, édességeket vagy akár befőtteket is készíthetünk belőlük.


Kajszi vagy sárgabarack

A sárgabarack különleges gyümölcs. Nem pusztán betegségmegelőző hatása és édes íze miatt, hanem azért, mert ez az egyetlen csonthéjas gyümölcsünk, amelynek magjában rejlő - a mandulához hasonló-, puha, fehér belsejét is megehetjük vagy befőttekbe tehetjük.
Héja bársonyos tapintású, színe meleg napsárga. A gyümölcs húsa krémesen rostos, jó esetben mézédes, gyümölcslé-tartalma azonban közel sem olyan magas, mint rokonai esetében.

A Kínából származó növény a történészek szerint a törökök közvetítésével jutott el hazánkba.

A kajszibarack valódi kincs. 100 gramm energiaértéke mindössze 50 kcal, és rendkívül gazdag A-, B1-, B2- és C-vitaminban, kalciumban, foszforban, nátriumban és káliumban. Ezek szerint már napi 10 dkg sárgabarack elfogyasztása fedezi a napi A-vitamin igényünket, nem beszélve a szervezetünk számára fontos béta-karotinról, ami a bőr barnulásához - különösen nyáron - elengedhetetlen.

 

Őszibarack

Nevét feltehetően az érési időszakáról kapta, és annak ellenére, hogy ma már jó néhány fajtáját különböztetünk meg érési idejétől függetlenül, a köztudatban mint "őszibarack" maradt meg.

Az őszibarack vöröses-rózsaszínű héját puha fehér szőrszerű pihék borítják, belseje pedig érettségétől függően meleg narancssárga. Minél sárgább a színe, annál nagyobb az A-, és C-vitamin tartalma. Igen magas a kalcium-, magnézium- és szeléntartalma, így a nyári allergiás időszakban természetes allergiaellenes frissítőnek számít.


Nektarin vagy kopasz barack

A kopasz barackként ismert közkedvelt gyümölcsünk nem más, mint az őszibarack egy különleges változata, amely mindössze 60-70 éves múltra tekinthet vissza. Kora nyártól késő őszig megtalálható a zöldségesstandokon, így édes ízét hosszú hónapokon át élvezhetjük.

Rokonaihoz hasonlóan igen sok káliumot, A- és B-vitamint tartalmaz, de szeléntartalma sem elhanyagolható.


Desszertek őszibarackkal >>>

Sárgabarack lekvárnak, hússal, desszertnek, salátának >>>

Finomságok nektarinnal >>>

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss