Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Konyhakert az erkélyen: így termessz zöldséget balkonládában

Akár a betonrengetegben az ötödik emeleten is lehet konyhakerted, ha van hozzá erkélyed, és persze némi vállalkozó kedved a megvalósításhoz.

Sokféle zöldség megterem cserépben vagy ládában, és szerencsére ma már számos fajtát direkt erre a célra termesztenek. Hasznos színfolt lehet hát a balkonkertednek néhány melegkedvelő konyhakerti zöldség is. Válassz olyan növényeket, melyek kevés helyet foglalnak, ellenben sok termést hoznak. Ilyen például a paprika, a cukkini, az uborka vagy a futóbab.

Futóbab

Mivel gyorsan és egyenletesen növekszik, így akár az erkélyed falára is felfuttathatod, kialakítva ezáltal egy kis lugast a szürke beton környezetben. Levelei és lombozata erős, így akár szeles helyen és zordabb környezetben is nagyszerűen megállja helyét. Piros és fehér virágai üde színfoltja lehetnek otthonodnak, termése pedig bármikor jól jöhet a konyhában. Június elejétől egészen szeptemberig virágzik. Fontos: termését csak főzve fogyaszd, mert nyersen mérgező!

Paradicsom

A paradicsomnak számos fajtája alkalmas arra, hogy a balkont díszítse. Választhatsz a normál bokros, a karós, vagy akár a futó balkonparadicsom közül is. Akárcsak kerti társa, ő is kedveli a szélvédett napos helyeket. Próbáld óvni a sok esőtől, ezáltal vigyázz a túllocsolással is. Ültetésnél a földbe keverj némi trágyát, vagy vegyél speciálisan balkon zöldségek számára készített földet. Növekedési időszakban mindig legyen nedves a föld alatta, az oldalsó hajtásokat törd le, hogy csakis a főhajtásra tudjon koncentrálni. A tövét egy karóval támaszd ki, nehogy a későbbiekben kiforduljon a súlytól a cserépből!

Babérfa

Ha egy igazán mutatós és hasznos örökzöldet szeretnél a teraszra, akkor a babérfa tökéletes megoldás. Könnyen kezelhető, imádja a napos helyeket. Tavasszal és ősszel minimális vízigénye van, nyáron nem árt a földjét mindig nedvesen tartani. Jól formázható, metsző ollóval olyan formára nyírhatod, amilyenre csak szeretnéd. Leveleit nyáron öntözésnél nyugodtan locsold le, így a rárakódott por eltűnik róla és ismét fényesen ragyoghat.

Eper

Az eper kicsik és nagyok kedvence. Termesztése és gondozása egyszerű, akár cserépben vagy balkonládába is ültetheted. Akár egész nyáron át virágzik és terem Az érett gyümölcsöket szedd le mihamarabb, hogy ismét elkezdjen újat teremni. Ültetés után egy hónappal érdemes speciális gyümölcs tápot adni az öntözővízhez. Figyelj rá, hogy a föld mindig nedves legyen. Az eper mellé nyugodtan ültethetsz virágot is, például lobéliát vagy bársonyvirágot.

ZÖLDSÉGGEL ÉS GYÜMÖLCCSEL AZ ERŐSEBB IMMUNRENDSZERÉRT >>> 

5 TIPP A TAVASZI FÁRADTSÁG ELLEN >>> 

6 BEVÁLT TIPP, MIT HOGYAN TÁROLJ A MÉLYHŰTŐBEN >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss